Lélek

Az a fránya kapuzárási pánik: kötelező minden pasinak megbolondulni tőle?

Minden házasság rémálma. Rettenetesen haragszunk érte a másikra, olykor cikizzük vele, és bele sem gondolunk, hogy ilyenkor egy nagyon összetett lélektani folyamat zajlik le.

Nőknél is gyakori

„Fontos, hogy tisztázzuk: a kapuzárási pánik nem csak a férfiakra jellemző. Éppoly gyakran fordul elő a nőknél is. Főként akkor, ha egy kapcsolatban túl sok sérelem ér minket. Ilyenkor egyszer csak úgy érezzük, hogy betelt a pohár, többet érdemlünk, szükségünk van figyelemre, gyengédségre elismerésre. Nők vagyunk, és ezt szeretnénk megélni még ebben az életünkben” – mondta Piczkó Katalin pszichiáter.

Keresem az utam…

„A kapuzárási pánik esetén egy intenzív útkeresésről beszélünk. Elérünk egy bizonyos kort, és azt érezzük, hogy nem teljesültek
a vágyaink, nem vagyunk elégedettek azzal, amiben vagyunk, de elsősorban azzal, amit magunkról gondolunk. Nem valósítottuk meg, amit szerettünk volna, lassan kicsúszunk az időből, és akkor már lehetőségünk sem lesz rá. Mindkét nemre igaz, hogy ilyenkor valami újra vágyunk, arra, hogy valami egészen mást csináljunk, éljünk meg olyat, amit eddig soha. Ez lehet egy új hóbort, frizura, autó, sport, szórakozás, de akár új szerelem is. Hiszen sokkal könnyebb egy új kapcsolatban megújulni, mint egy régi kapcsolatban megteremteni az újdonságot. De lehet bármi, amiben úgy érezhetjük, hogy megtaláltuk önmagunkat, kiteljesedhetünk.

Mit tegyek, hogy ne veszítsem el?

„Nagyon fontos, hogy tőlünk milyen tükröt kap a másik, hogy milyennek látjuk őt, mi a véleményünk róla, mint férfiről. A legtöbb feleség ahelyett, hogy önbizalmat öntene belé, inkább szidja, cikizi, és ez a lehető legrosszabb. Érdemes meglepni egy finom vacsorával, kedveskedni, odafigyelni rá, érdeklődve meghallgatni. Semmiképpen ne mondjuk, hogy: Figyelj, kapuzárási pánikod van, de megoldjuk! Ez csak olaj a tűzre, ráadásul az esetek többségében nem tudatosul, tehát nem fogja beismerni ezt a dolgot. Máshogy hangzik: Látom, hogy útkeresésben vagy, hogy feszült vagy. Ne bélyegezzük meg a másikat. Olyan mintha azt mondanánk: Na, öregszel, és azért pánikolsz. Amit átélünk, inkább azt próbáljuk elmondani, és amit mi látunk az ő viselkedésén.”

Majd rendbe jön minden!

„Akkor van baj, ha a kapcsolat nem olyan, hogy tisztázni tudjuk a hiányérzetünket, a sérelmeinket. Ilyenkor a másik viselkedéséből vesszük észre, hogy baj van. Ha alapvetően jól megvagyunk, ha van egy olyan közös tér, ami mindkettőnknek fontos érték, akkor le is csitulhatnak ezek a fellángolások. De arra nincs garancia, hogy a másik nem lesz szerelmes valakibe. Akkor nincs mit tenni.”

Biztos a válás

„Ritkán ugyan, de előfordul, hogy mindkét félnél egyszerre jön a kapuzárási pánik. Ilyenkor eleve nem túl jó a kapcsolat, így kicsi rá az esély, hogy ezt együtt át tudjuk vészelni. Szinte borítékolható, hogy válással végződik a dolog. Akkor sincs túl sok esély az együtt maradásra, ha valamelyikünknek már nem fontos a házasság, elvesztette a motivációját, érdeklődését, és más dolgok sokkal fontosabbá váltak az életében. Ilyenkor már késő bármit tenni. Időben kell észrevenni, hogy valami nem stimmel, nem akkor, amikor ez már egy lejátszódott folyamat.”

Meglepetés tipp

„Legyünk partnerek a megújulásban! Találjunk ki őrültségeket, amelyeket együtt valósítunk meg. Ilyen lehet az extrém sport, egy különleges utazás, nyelvtanulás, tánctanulás, főzőtanfolyam vagy bármi olyan, ami eddig kimaradt az életünkből. Amellett, hogy jó eséllyel a kapcsolatunk is rendbe jön, meglátjuk, hogy mi magunk is jól fogunk szórakozni!”

Nem törvényszerű

„Ha egy kapcsolat jól működik, nem kell bekövetkezni egyik félnél sem a kapuzárási pániknak. Akkor törhet mégis felszínre ez az egész, ha a kapcsolatunkban elégedetlenség van, valami miatt nem érzi jól magát valamelyikünk.

De ebben az esetben is, ha van elég intimitás, meg tudjuk beszélni ezeket a dolgokat, akkor az új útkeresést meg lehet próbálni együtt is megtenni.”

Minden rosszban van valami jó!

Ez a jelenség lehetőséget ad a leltárkészítésre, az önelemzésre, önértékelésre. Tudatosul bennünk, hogy az idő bizony véges, így kezdjük el valóra váltani az álmainkat! Lehet, hogy csak annyit kell tennünk, hogy kimondjuk a másiknak: szeretjük, és jó, hogy van nekünk.

fotó: profimedia