Gondoltad volna, hogy a kenyér helyes elfogyasztásának is megvannak a maga szabályai? Vagy hogy nem mindegy, hova teszed a táskádat egy étteremben? Az asztali etikett számos apró, de annál fontosabb részletből áll, melyek betartásával kellemesebbé tehetjük az étkezések hangulatát, és elkerülhetjük a kínos pillanatokat.
Elmeséljük, mit ne tegyél vendégségben, étteremben, hogy ne sértsd meg az etikett szabályait, még a legkevésbé nyilvánvalókat sem.
Ez is érdekelhet: 11 illemszabály, amit az elegáns nagyszülők még ismertek: ön hányat tart be közülük?

Késsel szedjük az ételt a villára
A kés támasztékként szolgál, hogy segítségével kialakítsuk a megfelelő adag ételt egy falatra, és nem arra, hogy késsel szedjük az ételt a villára.
A steaket apró darabokra vágjuk
Az etikett szabályai szerint a „levágtam – megettem” elv érvényesül. Nem kell apró darabokra vágni, hogy aztán a kést a tányér szélére tegyük, és a villát áttéve a jobb kezünkbe együk.
Hol vannak a könyökök?
A könyököket tilos az asztalra tenni!
A villát a jobb kezünkben tartjuk
A jobb kézben tartott villáról már szinte kínos írni: úgy tűnik, a „kés a jobb kézben, villa a balban” szabályt mindenki ismeri. Ennek ellenére lusták vagyunk folyamatosan a bal kezünket használni, és a legtöbben ezt nem gondoljuk kötelezőnek.
- Pedig pont a villa bal kézben tartásának szokása különböztet meg egy jól nevelt embert. Amikor késsel és villával eszünk, azokat folyamatosan a kezünkben kell tartani, még akkor is, ha csak a villát használjuk.
Szabadítsd fel a kezedet a pohárnak!
Amikor a poharat felemelik, a másik kézben nem szabad evőeszköznek lennie. Az étel lecsúszhat az evőeszközről, és bepiszkíthatja az asztalt, ami kellemetlen.
A poharat a kehelynél fogjuk
A boros vagy pezsgős poharat a szabályok szerint csak a száránál szabad fogni, és sehogy máshogy. Ha a kelyhénél fogjuk, a bor a tenyerünk melegétől gyorsan felmelegszik. A poharat a szár alsó részénél kell fogni, két ujjal – a hüvelykujjal és a mutatóujjal.
- A konyakos poharat viszont bátran megfoghatjuk a kelyhénél – ez teljesen rendben van.
A telefonunkat az asztalon hagyjuk
A telefon az asztalon a beszélgetőpartnerrel szembeni tiszteletlenséget fejezi ki. Az asztalon hagyott telefon azt üzeni a beszélgetőpartnernek, hogy a vele való beszélgetés nem olyan értékes és fontos.
És ne feledkezzünk meg a nem megfelelő hívásokról, üzenetekről, amelyek kellemetlen helyzetbe hozhatnak minket. Kivételt képez az üzleti találkozó, amelynél a telefon gyakorlatilag a munkaeszközünk.
Szia anya, ettem!
Ne telefonálj az asztalnál. Ha sürgős hívást kapsz, kérj elnézést a többi vendégtől, és vonulj félre.
A közösségi médiában lógunk
A telefon az asztalon rossz modor, ráadásul nem higiénikus. A legjobb, ha a telefont rezgő üzemmódba tesszük, és a zsebünkbe tesszük. Ne feledjük, hogy egy jól nevelt ember számára minden távollévő beszélgetőpartner másodlagos.
Ha az ebéd kellős közepén hirtelen felhív valaki, akinek nem lehet nem válaszolni, érdemes elnézést kérni, felállni az asztaltól, és a lehető leggyorsabban elintézni a sürgős ügyeket.
Diétákról, politikáról, vallásról, egészségről, pénzről és az alkoholról beszélünk
Az etikettnek ezt a szabályát minden eddiginél fontosabb betartani. A politikai preferenciák, a pénzügyek, a gazdasági válság tabutémák az ebéd melletti beszélgetésekhez. A vendégek érdeklődési köre jelentősen eltérhet, ami felesleges vitákhoz és elrontott hangulathoz vezethet. Nem helyénvaló az egészségügyi problémákról sem beszélni.
Rossz modor azt mondogatni, hogy diétázol. Pláne nem szabad ezzel az ürüggyel visszautasítani a vendéglátó háziasszony által kínált ételeket. Feltétlenül dicsérd meg a kulináris tehetségét, miközben nem muszáj enned semmit. Ne vitatkozz a húsevés etikájáról, ha vegetáriánus vagy – ez rendkívül illetlen. Ugyanígy kell eljárni az alkohollal is. Az, hogy miért nem ihatsz, nem a környezeted problémája. Kérj száraz fehérbort, és kortyolj bele egy kicsit.
A desszert fölé hajolunk
Itt ugyanaz a szabály érvényes, mint a leveseknél: nem szabad a desszert fölé hajolni. Ehelyett ülj egyenesen, fogd meg a teás- vagy desszertkanalat, és emeld a szádhoz.
Kanállal szokás enni a puha tortákat és a krémes desszerteket – zselét, tiramisut, panna cottát. A pitékhez villát, a habcsókos vagy omlós tésztás tortákhoz villát és kést használunk. A sütiket, muffinokat, fánkokat és a kis eklereket kézzel is ehetjük.
Bántjuk a kávéhabot
A tejhabbal díszített kávét egyenesen a habbal együtt kell inni, és semmiképpen sem szabad a habot külön kikanalazni, vagy a csészében elkeverni. Ha az ajkad felett tejcsík jelenik meg, akkor mindent jól csináltál, a habos „bajuszt” pedig óvatosan megtörölheted egy szalvétával.
Kínozzuk a teafiltert
A leghelyesebb, ha a filtert egy kanállal (nem a zsinórt fogva) kiemeljük, enyhén kinyomjuk a csésze szélén, és a csészealj bal felső részébe tesszük. Oda kerül a tea csomagolása, a cukor csomagolása stb. is.
Szépítkezünk és fogpiszkálót használunk
Minden haj- vagy sminkigazítással kapcsolatos tevékenység, és főleg a fogpiszkáló használata a mosdóban történik. Senkinek sem kell tudnia, hogy mi hol akadt el.
Vége, mehetünk!
Ha befejezted az étkezést, ne állj fel azonnal az asztaltól. Várj, amíg a többi vendég is befejezi az étkezést, és folytasd a beszélgetést. Ha sürgősen el kell menned, kérj elnézést a házigazdától, és menj el anélkül, hogy magadra vonnád a figyelmet.
Fotó: Gettyimages