Otthon

Háziasszonyok rémálma: mit tegyünk, ha eldugult a lefolyó?

A fürdőben, konyhában, vécében kialakuló bajt olykor magunk orvosolhatjuk, de előfordulhat, hogy csak szakember segíthet. Legjobb, ha megelőzzük a tortúrát.

A lakás több pontján is keletkezhet dugulás, amelyet általában a lefolyóba, szifonba, WC-csészébe kerülő
oda nem illő tárgy, zsírlerakódás okoz.

Duguláselhárítással foglalkozó szakemberek naponta szembesülnek olyan esetekkel, amelyeken ők maguk is csodálkoznak. Roncsek Mátyás szakértőnk talált már több kiló csirkelábat, befőttesüveget, krumpliszsákot, csontokat, mobiltelefont és több gombóc töltött káposztát is lefolyóban. Könnyen belátható, hogy ilyen esetekben házilag nehéz küzdeni a baj ellen, szakembert kell hívni. Mivel ennek költsége 10–25 ezer forint is lehet, legjobb, ha elővigyázatosak vagyunk.

Több mint bosszantó…

Hibaforrás és így rendszeres dugulás előidézője lehet, ha rosszul megtervezett és kivitelezett a vizeshelyiségek vízelvezetése. Sokszor nem megfelelő a lejtés – ha erre gyanakszunk, kérjünk szakembertől kamerás csatornavizsgálatot. Elsősorban társasházaknál előfordulhat az is, hogy szűkebb csöveket fektetnek le, mint
amilyenek csúcsidőben képesek lennének elvezetni a lakások vízmennyiségét. Ha valóban erről van szó, úgy a baj megszüntetése meglehetősen költséges.

Tegyünk szűrőt a lefolyónyíláshoz! A lefolyóba csak víz és minél kevesebb mosogatószer kerüljön!

Konyha

A legtöbb gondot a mosogatás során a vezetékbe kerülő ételdarabok okozhatják. Sokszor elég, ha meggyőződünk a szifon átjárhatóságáról. Baj forrása lehet, ha mosogatás során túl sok mosogatószert használunk, s a sűrű anyag az évek során megtapad a csővezeték oldalán, és leszűkíti azt.

Az elzsírosodás ellen hatásos lehet a forró víz és a „spirálozás”, de a szakember szerint a forgalomban lévő folyékony vagy granulátumos zsíroldó hatású lefolyótisztítókkal óvatosan kell bánni. Ha nem tartjuk be a pontos használati utasítást, akkor ezek a szerek cementszerűen beleköthetnek a lefolyóba, és könnyen bontással végződhet az ügy.

Fürdőszoba

Nagyon kiszúrunk magunkkal, ha a fésülködés közben a mosdókagylóba hulló hajat a vízcsap megnyitásával leküldjük a lefolyóba. A hajszálak rátekerednek a kiálló részekre, csomókba állnak össze, és eldugítják
a vezetéket. A kialakuló hajdugóban megtapad a szappan, a fogkrém, végül olyan elegy áll össze, amelyet semmilyen vegyszer nem képes feloldani. Szerencsés esetben a szifon átvizsgálása megoldást jelent, ám sokszor csak az ipari „spirálozó” és a nagynyomású vízsugár segít.

Sose öntsünk a WC-be sósavat! Roncsolhatja a vezeték belső felületét, és szennyezi a környezetet!

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete