Otthon

Sárga golyók a virágföldben: mire valók ezek a fura kinézetű gömböcskék?

Ha hazaviszünk egy új növényt a kertészetből, egyből feltűnhetnek a furcsa gömböcskék a virágföldben. Tapintásra olyan kemények, mint a műanyag, de nem a föld lazítására használják őket.

Remélem, ön tud nekem segíteni abban, hogy a mellékelt képen mi lehet! Sokszor találkoztam vele a virágaim földjében, a vásárolt növényeimében is. Ezek a kisebb-nagyobb sárga golyócskák tele vannak folyadékkal, könnyen szétpukkannak, de csak nedvességet láttam bennük! Nyugtasson meg, hogy ezek nem károsítják a szobanövényeimet! – írta korábban egy aggódó olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Nyugodjon meg, ezek a kis golyócskák tartós hatású műtrágya adagok. Többféle gyártó forgalmaz ilyeneket. A korszerű dísznövénytermesztés egyik elhanyagolhatatlan kellékei, ezért is találkozunk velük olyan sűrűn. A növényt még akkor sem károsítják, ha tápanyagtartalmukat leadták, és a bogyócskák kimerültek. Sőt, mint ahogyan azt ön is észrevette, segítik javítani a talaj víztartó képességét.

Előnyük, hogy a tápanyagtartalmukat programozottan és szabályozottan adják le. Létezik belőlük olyan, amelyik 3-5, és olyan is, amelyik akár 12-14 hónap alatt szabadul meg tápanyagtartalmától folyamatosan és egyenletesen. Szinte mindegyik tartalmaz nitrogént, foszfort és káliumot, de eltérő arányban. A nitrogén-túlsúlyosat zöld növények számára vagy zöldtömeg fejlesztés segítésére ajánlják, míg a kálium-túlsúlyosat a virágzás és termésérlelés elősegítésére. Vannak speciális összetételűek is, amelyek például vashiány pótlására alkalmasak.

Hogyan használjuk? Bekeverhetjük a földbe, rászórhatjuk a cserép földjének tetejére, vagy akár ültetőgödörbe is tehetjük ültetés előtt. Kapható nagyobb csomagolásban, zsákokban vagy kisebb adagokban, összepréselve, vákuumfóliázva. Ez utóbbiak a kelendőbbek, megfizethető áruk miatt, továbbá könnyebb őket cserepekbe, ládákba beszúrni, esetleg muskátli vagy más egynyári mellé.

Fotó: archív