Otthon

Puha pázsit gyorsan: gyepszőnyeg telepítése lépésről lépésre

Aki egyik napról a másikra szeretne szép, egyenletes fűtakarót a kertjébe, annak fűmag helyett a gyepszőnyeg való. Megmutatjuk, mire kell figyelni vele kapcsolatban.

Volt idő, amikor kertészmérnökként azokat is a fűmagvetés felé tereltem, akik a gyepszőnyeg telepítését fontolgatták. Az előkészítetlen talajú, öntözőrendszer nélküli portákon ugyanis ez utóbbi nehezen maradt meg. Ma viszont úgy tapasztalom, a kertbarátok egyre inkább elmélyednek a témában. Ha felkészülten látunk hozzá, a kész gyep terítésének sok előnye van. Például az, hogy az átadás pillanatától kezdve tömören, zölden díszíti kertünket. Nincs por, sár, a madarak sem csipegetik ki a vetést, és esőben sem mosódik ki a mag, foltossá téve a pázsitot. A gyom sem veri fel az udvarunkat.

Tervezzük meg!

A folyamat sikerességének kulcsa a talajelőkészítés. Gondoljuk át, hová mit szeretnénk ültetni, elhelyezni a későbbiekben, és tegyünk meg mindent, hogy a lefektetett gyepszőnyeget már ne kelljen megbolygatni. Ha tervben van például egy elektromos kapu, kaputelefon, vagy világítás felszerelése, tegyünk a talajba előre védőcsövet, hogy ásás nélkül oda tudjuk majd vinni az áramot.

Jó talaj nélkül nem megy!

A szép gyep a hazai éghajlaton csak öntözőrendszer mellett marad meg. A talaj is fontos: ha rossz, törmelékes, legalább 20-30 centis mélységben talajcserét kell végeznünk, rostált, gyommentes termőfölddel. A jó földet is fű- és gyommentesíteni kell, majd a felső réteget rotációs kapával mélyen fellazítani, hogy a szerkezete morzsalékos legyen.

Simán? Lejtősen?

A talaj szintezése sem maradhat el: hosszú léccel simítsuk el a kisebb gödröket, púpokat. A vízelvezetés érdekében vízszintes, vagy a háztól távolodva enyhén lejtő felületet hozzunk létre. Mélyedést ne hagyjunk, mert ott megáll, tócsát képez a víz. Ettől megrohadhat a fű gyökere, télen pedig ott fog először gombásodni. A területet keresztben-hosszában hengereznünk is kell. Így összetömöríthetjük a felszínt, amely terítés közben is megtartja a formáját, és nem lesz ismét gödrös, ha rálépünk.

Azonnal terítsük le

A gyepszőnyeget a kiszállítás után rögtön el kell kezdeni teríteni. Miközben dolgozunk, a hengerek nem állhatnak a napon, sőt, öntözni is kell őket, hogy ne száradjanak ki. Két locsolás között nedves szövettel takarjuk le. A kert végéből indulva, szorosan egymás mellé illesztve kell kiteríteni a tekercset. A végét le is tűzhetjük szöggel, hogy ne mozduljon el. Ha ívhez, épülethez, járdához érünk, vágjuk el egy recés késsel, úgy, hogy mindenhol illeszkedjen. Nagyon fontos, hogy az illesztések hézagmentesek legyenek, mert ha nem azok, később zavaró lesz az összhatás. A leterített szőnyeget ismét hengerezzük át, majd alaposan öntözzük meg.

Ne spóroljunk a táppal!

Vásárláskor kérjünk indító műtrágyát a tápanyagpótláshoz. A későbbiekben mohosodást gátló, vagy ősz előtt télállóságot javító trágyával is kezelhetjük, sőt, akár tápoldatozni is lehet.

FONTOS:
Vakond által látogatott területen terítsünk a gyepszőnyeg alá vakondhálót. Ez megakadályozza, hogy az állat a felszínre túrja magát.

TIPP

Kezdetben napi 4-5 locsolás is kell, hogy a csupán pár centi vastag pázsit ne száradjon ki. Amikor a gyepet megmarkolva már nem tudjuk elemelni a talajtól, fokozatosan csökkenthetjük az öntözések számát napi kettőre. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a fű már gyökeret eresztett nálunk.

Szöveg: Kiszel Péter okleveles kertészmérnök

Fotó: adobestock