Otthon

Kertünk ékszerei, a kövek: a gyomok ellen is felveszi a harcot a jól megválasztott kő

Örök életűek, nem csoda, hogy a díszkövek a kert hangulatos szereplői. Íme, különleges kő-körképünk!

Mi mindenre jók a kövek?

„Napjaink népszerű kertdíszítő elemei a zúzalékok, a görgeteg kövek, valamint a kavicsok – mondja Borhy Bernadett kertészmérnök. – Azért használjuk őket előszeretettel, mert megannyi módon tehetik szebbé a portánkat: segítségükkel kiemelhetünk bizonyos növényeket, extra hangsúlyt adhatunk a kert egy-egy részének.”

A virágládák és tálak dekorálása a teraszon vagy beltérben szintén egyre kedveltebb. A cserepek, ládák formáját váltogatva, a növények köré kisebb-nagyobb köveket szórva kapunk teljes képet. Ráadásul ezzel a módszerrel még inkább kiemelhetjük növényeink színét. Ezek az apró kövek tehát dekoratív megjelenést nyújtanak virágágyásokban, sziklakertekben, terasz kertjében, tavak körül, kerti utakon, ráadásul az elhelyezésük egyszerű: a szükséges mennyiségben szórni kell, nem igényel különösebb szakértelmet.

Rendkívül szemrevalók az emelt sziklakerti virágágyások is. Ezek valójában olyan emelt falú ágyások, melyek utak mellé telepítve is nagyszerűen mutatnak. Faluk sziklákból áll, és különböző magasságú növényeket lehet elhelyezni bennük, a széleken pár futó-kúszó fajtával kombinálva.

Szép kövekkel, gyomok ellen!

A kerti ágyások gyommentesen tartása gyakori probléma: az idilli közeg nyújtotta pihenés helyett folyamatos karbantartással töltjük időnk nagy részét, a kis kavicsok azonban megoldást nyújthatnak. A telepítésnél – vagy már elültetett növényeknél – célszerű gyomfóliát teríteni a különféle vegetációk alá, aztán már kezdődhet is a látványos munka: a kisebb-nagyobb dekorációs kövekkel vagy zúzalék kövekkel történő, 3-5 centiméter vastag borítás, amely gátolja, hogy a gyomok fényhez jutva utat törhessenek maguknak, és csúfítsák kertünket. Mindez a növények szempontjából is előnyös, mert megakadályozza a föld felmelegedését és kiszáradását, ezáltal csökkenti az öntözési költségeket is.

Meseszép ágyásszegélyek!

Apró dekorkövekből nagyon szép ágyás-szegélyeket is kirakhatunk – olyan színt használva, amely kertünk színvilágához illik. Ez a növényeknek is előnyös, mert megakadályozza a föld felmelegedését és kiszáradását, ezáltal csökkenti az öntözési költségeket is.

A kerekded formájú kavicsok jól mutatnak, ha különféle méretekben kombináljuk őket. A hangsúlyosabb darabokat növényágyásokban vagy mellette foltokban, esetleg egy-egy növény körül is, változatosan használhatjuk.

Sziklák varázsa

A sziklakert népszerűsége töretlen. „Ha ilyet építünk, nagyon fontos a tájba simuló természetesség, így lesz igazán szép – véli kertészmérnök szakértőnk. – Ezek mind a növények kiválasztása, mind a sziklakert formája, a kövek színeinek megválasztása során is követendőek. Egy kis ötletességgel sziklákból, lapkövekből, növényágyások, tavak, teraszok, kerti utak, tipegők és lépcsők is készülhetnek. A kőkert formája sokféle lehet, gondolkodhatunk vízszintes és függőleges elrendezésben is, figyelembe véve a hely adottságait. Vízszintesen, az épphogy néhol kiemelkedő forma kialakításánál kő- vagy tufatéglákat is felhasználhatunk. Függőlegesen a kisebb-nagyobb falakba hasadékokat alakíthatunk ki, és szárazságtűrő, csüngő növényeket telepíthetünk bele, néhol, véletlenszerűen, és ezzel csodálatosan természetes hatást érhetünk el.”

Támfalat sziklából!

Ha támfal szükséges a kertünkbe a domborzati viszonyok miatt, nem muszáj klasszikus támfalkövet vagy zsalukövet használnunk. A kertünkhöz illő kisebb-nagyobb sziklákkal is kirakhatjuk a területet, mert jó tartást biztosítanak, és lenyűgöző látvány nyújtanak a köréjük ültetett futónövényekkel. Ha azonban a talaj homokos, nem biztos, hogy a sima sziklák hosszú távon megtartják – ezért a közéjük eső részeket érdemes sűrűn növényesíteni.

Új sláger: a kőrács!

A legrégibb újdonság az úgynevezett kőrács, amely valójában kisebb-nagyobb kövekkel feltölthető fémhálót jelent. A rómaiak használták először ezt a sokoldalú és stabil térelválasztót. A képen
látható kőrács kosarak nagyon mutatósak, ráadásul minden kertbarát beleviheti egyéni kreativitását a saját kőrács virágtartója megtervezésébe.

A kőrács kerítések szintén számtalan felhasználási, variálhatósági lehetőséget kínálnak, amelyet akár valós kerítésként, szélfogóként, térelválasztóként, pergolák és kocsibeállók oldalfalaként, kisebb rézsűként és még megannyi területen dekoratívan és időt állóan lehet felépíteni. Nem kell vízszigetelni, semmiféle komolyabb karbantartást, festést, ápolást nem igényel.

Fotó: archív