Otthon és Kert

Soha többé nem jegesedik a fagyasztó: 3 egyszerű és bevált trükk a megelőzésre

Idővel sok jég rakódik le a fagyasztóban, ami csökkenti a rendelkezésre álló tárolóhelyet és növeli az energiafogyasztást. Vannak azonban egyszerű házi megoldások a jég felhalmozódásának lassítására.
jegesedik a fagyasztó megelőzés

Miért képződik valójában jég a fagyasztónkban? Minden alkalommal, amikor kinyitjuk a fagyasztót, meleg levegő kerül be, és nedvesség keletkezik. Amint ez lehűl, jéggé alakul. Hosszú távon ez magasabb energiafogyasztáshoz és ezáltal növekvő villamosenergia-költségekhez vezet.

A szakértők ezért azt javasolják, hogy évente kétszer olvassza le a fagyasztórekeszt, hogy megakadályozza a jégképződést. De mi van akkor, ha a fagyasztórekesz röviddel a leolvasztás után ismét befagy? Íme néhány tipp.

3 házi praktika a gyors jegesedés megelőzésére

jegesedik a fagyasztó megelőzés
A fagyasztó jegesedése megelőzhető

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna egy bevált szer, amely számos háztartási feladatra használható.A szódabikarbóna megakadályozza, hogy a nedvesség gyorsan felhalmozódjon a fagyasztórekeszben. Így kell csinálni:

  1. Először olvasztja le a fagyasztórekeszt, és alaposan tisztítsa meg.
  2. Tegyen két evőkanál szódabikarbónát egy nedves ruhára, és törölje át vele alaposan a fagyasztórekesz belső falait. Praktikus mellékhatás: a szódabikarbóna semlegesíti a kellemetlen szagokat. Segít a ruhák makacs izzadtságszaga ellen is, és a fürdőszobában is remek takarítási tipp a nagymamától. A szódabikarbóna a sütőben lévő szennyeződések ellen is hat.
  3. Fontos: A fagyasztórekesz áttörlésekor mindenképpen kerülje a gumitömítéseket, mert a szódabikarbóna károsíthatja azokat.

Tipp: A szódabikarbónás tisztításkor célszerű háztartási kesztyűt viselni, mivel a szódabikarbóna irritálhatja az érzékeny bőrt és agresszív hatású.

Sütőolaj

Ha nincs otthon szódabikarbóna, az étolaj is alkalmas a jégképződés megakadályozására. Ehhez csepegtessen néhány csepp olajat egy nedves ruhára, és törölje tisztára a fagyasztórekeszt.

Glicerin

A fagyasztórekeszben a gyors jégképződés megakadályozásának másik módja a glicerin használata. A fagyasztórekesz alapos megtisztítása után áztasson át egy ruhát glicerinnel, és törölje át az összes belső falat. A glicerin tulajdonságai miatt, amelynek fagyáspontja alacsonyabb, mint a vízé, sokkal tovább tart, amíg a felületeken ismét jég képződik. Ha egy idő után mégis kialakulnak jégtáblák, a vékony glicerinréteg miatt sokkal könnyebb lesz eltávolítani őket, amikor felolvadnak, mint korábban.

Hogyan kell megfelelően leolvasztani a fagyasztórekeszt

Előkészítés: Mielőtt elkezdené a leolvasztást, ürítse ki teljesen a hűtőszekrényt és a fagyasztórekeszeket. A fagyasztott élelmiszereket ideiglenesen tárolhatja egy külön fagyasztóban vagy hűtőtáskában. Ezután válassza le a készüléket az elektromos hálózatról.

A leolvasztási folyamat felgyorsítása: Helyezzen egy nagy tál forró vizet a fagyasztórekeszbe, hogy a jég gyorsabban felolvadjon. A felesleges olvadékvizet egy tálban vagy egy sütőtálcán összegyűjtheti.

A leolvasztás során: Szükség esetén helyezzen néhány konyharuhát vagy kéztörlőt a fagyasztó vagy a hűtőszekrény közelébe, hogy a felesleges olvadékvizet gyorsan fel tudja törölni. A leolvasztási folyamat általában körülbelül két órát vesz igénybe.

Szárítás és megelőzés: Miután a fagyasztórekesz teljesen leolvadt, törölje szárazra a belső falakat egy törülközővel, majd nedves ruhával alaposan tisztítsa meg azokat. A gyors jégképződés megakadályozása érdekében a fagyasztórekesz belső falait szódabikarbónával, étolajjal vagy glicerinnel kezelheti (lásd fentebb). Befejezésül csatlakoztassa vissza a készüléket az áramellátáshoz.

Forrás

Fotó: gettyimages