Otthon Riportok

Kaparás helyett: Így tüntesse el a régi matricákat, ragacsokat

Egy ideig mutatós és praktikus, ám amikor kezd lekopni, sokszor nehéz megszabadulni tőle, mert makacsul ragaszkodik. Kapargászás helyett többféle háztartási szert bevethetünk.

Az etikettek hasznosak, hiszen megkönnyítik a rendszerezést, segítségükkel pontosan tudjuk, mit tettünk a zacskóba, dobozba. ­Sokan az autójukra is ragasztanak figyelemfelkeltő matricákat, és a gyerekek is szeretik kidekorálni a bútoraikat. Sőt, néha munka közben is kifolyhat ­a ragasztó olyan helyre – kanapéra, szőnyegre –, ahol semmi keresnivalója. Adunk néhány tippet, melyekkel egyszerűen, olcsón és környezetkímélő módon tüntethetjük el a ragacsos maradványokat.

Vasaló

A szőnyegből és egyéb ­textíliákból vasaló vagy forró gőz segítségével távolíthatjuk el a ragasztófoltokat. Egy zsírpapírt tegyünk a foltra és vasaljuk, gőzöljük át a textilt. Ez a módszer egyébként a ruhába ragadt rágó eltávolításánál is remek.

Radírgumi

A matrica nagyjától már megszabadultunk, ám egy kis ragasztófolt ott maradt még? Hagyjuk megszáradni, majd egyszerűen radírozzuk le.

Citrom

Üvegnél és műanyagnál egyaránt alkalmazhatjuk az alábbi technikát: facsarjuk ki egy citrom levét egy tiszta kendőre, és dörgöljük át vele a matricát.

Spiritusz, borszesz

Spiritusszal is viszonylag egyszerűen eltávolíthatjuk a ragacsokat: itassunk át egy régebbi rongyot az anyaggal, majd néhányszor töröljük át vele a felületet. Ezután könnyen leszedhetjük a matricát, ragasztót.

Majonéz

Meglepő, de az edényeken található, papírból készült matricák leszedéséhez igen hatásos lehet a majonéz, hiszen a benne levő citrom, ecet és olaj megkönnyíti a ragasztó eltávolítását. Tegyünk egy teáskanálnyit egy szivacsra vagy vattadarabra, és dörzsöljük át vele a tisztítandó ­felületet. A tisztítás után alaposan mossuk át az edényt.

Körömlakklemosó

Ez a kozmetikai szer nemcsak a lakkot távolítja el a körmökről, de a matricáknál is alkalmazható. Egy vattakorongot áztassunk lemosóba, majd dörzsöljük át vele a papírmatricát. Itt azonban ügyelni kell arra, hogy a lemosó ne károsítsa a tárgy színét. Érdemes egy nem látható helyen először színpróbát végezni.

Hideg

Ahogy a meleg, úgy az extrém hideg is segíthet: amennyiben lehetséges, a tisztítandó tárgyat tegyük egy kis időre a mélyhűtőbe, majd ha megdermedt, húzzuk le a matricát.

Olaj

  • Üveg és műanyag esetén az olajat is segítségül hívhatjuk: próbáljuk meg a matrica egyik sarkát kicsit felszakítani, majd kenjük be alatta étolajjal, vajjal vagy margarinnal. Hagyjuk nagyjából egy órát ázni, majd távolítsuk el a matricát. A ragasztómaradványokat egy nedves ronggyal könnyen letörölhetjük.
  • Az autónkra tett mutatós vagy figyelemfelhívó matricák eltávolításánál elővigyázatosnak kell lenni, hiszen a festéket, lakkot könnyen felsérthetjük, ami aztán a karosszéria rozsdásodásához is vezethet. (Márpedig itt makacsul ragad a matrica, ha a nap belesütötte.) Kenjük be olajjal a felületet, majd egy fából vagy műanyagból készült spatulával távolítsuk el a ragasztót.

Szőlőzsír

Az ajakbalzsam nem csak a kicserepesedett ajkakra jelenthet gyógyírt, a matricák ellen is bevethetjük. Dörzsöljük át vele a felületet, majd kefével távolítsuk el a ragacsot.

Sütőpor

Oldjunk fel egy csomag sütőport vízben, és ezzel a keverékkel dörzsöljük át az üveg- vagy fafelületet. Érdemes lehet egy nagyobb tálban összekeverni a sütőport és a vizet, majd ebben áztatni a matricával ellátott tárgyat, üveget.

Hajszárító

Tartsuk a hajszárítót nagyjából tíz centire a ragasztótól, közepes hőfokra állítva. A hő hatására a ­ragasztó folyékonnyá válik, és könnyen eltávolíthatjuk. Ezt a módszert azokon a felületeken érdemes megpróbálni, ahol a drasztikus megoldások (víz, oldószer stb.) nem alkalmazhatók. Ilyenek például a könyvek, papírdobozok.

Mosogatószer

A kevésbé kényes felületek esetében langyos vízhez adjunk egy kevés mosogatószert, és áztassuk ebbe az adott tárgyat. A meleg és a mosogatószer oldóanyagainak köszönhetően rövid idő alatt leázik a felületről a ragasztó.

Ablaktisztító

Az autó szélvédőjére ragasztott matricákat sem könnyű letakarítani. Fújjuk be ablaktisztítóval a felületet, majd egy műanyag jégkaparóval vagy faspatulával dörzsöljük át.

+1 tipp: Spray

Természetesen a barkácsáruházakban, sőt sok benzinkúton is kaphatók speciális készítmények, amelyek üvegről, fémről és bútorról is eltávolítják a matricákat, ragasztókat. Mivel ezek oldószereket tartalmaznak, ügyeljünk arra, hogy csak olyan tárgyakon használjuk, amelyeket alaposan le tudunk utána mosni.

Szöveg: Kovács Vera

Kiemelt kép: Fekete Zsuzsanna

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete