Riportok

Erre időben el kell kezdeni felkészülni: új bérletek, összevont vármegyebérletek, más tarifák jönnek május 1-től

Május elsejétől utazhatunk vármegye- és országbérletekkel. Vajon kinek és mikor érdemes megvenni őket? Ennek is utánajártunk.

Sokan már most örülnek az új lehetőségnek, mások attól tartanak, hogy nagyobb tömegre lehet majd számítani egyes járatokon. Nézzük a részleteket Hegyi Zsolttal, a MÁV-START szolgáltatásfejlesztési vezérigazgató-helyettesével!

Árak, kedvezmények

Az első kérdés: vajon mennyit kell fizetni egy bérletért, amellyel a MÁV-Volán-csoport minden járművén, vonaton, helyközi buszon, HÉV-en, sőt a GYSEV járatain is utazhatunk?

„A 30 napos érvényességű, teljes árú vármegyebérlet 9450 forintért vásárolható majd meg. Azok pedig, akik utazásaik során rendszeresen átlépik a vármegyehatárt, csupán 2 vármegyebérlet áráért már az ország teljes területére érvényes országbérletet válthatnak, mindössze 18 900 forintért. Mivel a teljes árú bérletek árának 86 százalékát általában megtérítik a munkáltatók, így vármegyebérlettel 1300 forint, országbérlettel pedig alig több mint 2600 forint saját költségen utazhatnak majd az utasok” – magyarázza a vezérigazgató-helyettes.

Vásárlás

A bérletek május elsejétől érvényesek, és 30 napos változatban lesznek megvásárolhatók a szokott helyeken. Ám a tervezhetőség miatt már április utolsó hetétől elindul az elővétel a MÁV-applikáción keresztül.

Ahol nem használható

Az új bérlettel a helyjegyköteles (feláras) vonatok, továbbá az első osztályú vagy a prémiumkocsik nem vehetők igénybe.

„Vannak ugyanakkor olyan vonatok, amelyek feláras és nem feláras kocsikkal is közlekednek, az ilyenek nem feláras kocsijaiban természetesen az új bérlettípussal is lehet majd utazni. Sokan kérdezik tőlünk, vajon lehet-e a településhatárokon belül is utazni az új bérletekkel. A válasz az, hogy csak kivételes esetekben. Főszabályként a két új bérlettípus nem lesz érvényes a helyi (városi) járatokon, viszont a helyközi (távolsági) buszokra és a vasúti járatokra a városhatáron belül is felszállhatunk velük anélkül, hogy külön jegyet vagy bérletet kellene váltanunk. Budapesten viszont továbbra is a Budapest bérlet érvényes minden vonaton, helyközi buszon és HÉV-en is” –  mondja a szakember.

Megmaradnak a régiek is

A vármegyebérlet fő előnye a kedvező ára mellett, hogy egyszerűen lehet használni, csak a vármegyei határokat kell ismerni hozzá.

„Bárki megveheti, aki úgy érzi, hogy ezzel jobban jár, de persze minden régi jegytípus is megmarad ezután. Nem árt tudni, hogy akik eddig jogosultak voltak valamilyen kedvezményre, azok ezeket a jövőben, az új bérleteknél is igénybe vehetik. A diákok például 90%-os kedvezménnyel, 945, illetve 1890 forintért válthatnak 30 napos vármegye- vagy országbérletet. Az új bérleteket azonban már nemcsak az állandó lakóhelyük és az oktatási intézményük közötti utazáshoz vehetik igénybe, hanem korlátozás nélkül az adott vármegyében vagy az egész országban.”

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: MTVA/Jászai Csaba

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete