Riportok

Bankszámlanyitás otthon? Ezekre figyeljen, ha otthon intézkedne pénzügyekben

Szinte mindenki rendelt már ételt, vásárolt ruhát, kozmetikai cikket vagy ajándékot az interneten. Ám a banki ügyintézésről, pláne a számlanyitásról sokan azt gondoljuk, hogy személyes jelenlétet igényel. Ez tévedés!

A koronavírus-járvány óta az idősebbek is aktívabban használják az internetet, hiszen így tudták tartani a kapcsolatot szeretteikkel, de sokan a csekket is megtanulták feladni, a tömeg elkerülése érdekében. Az egyéb banki ügyletekkel kapcsolatban azért még lehetnek kételyek, félelmek bennünk. Árva András, a K&H Csoport lakossági szegmens marketingvezetője szerint azonban nincs ok az aggodalomra.

Teljesen biztonságos

Ha odafigyelünk, és az interneten a megfelelő biztonsági beállításokra ügyelünk, akkor egyszerűen, gond nélkül intézhetjük a banki és a biztosítási ügyeinket online, így akár bankszámlát is nyithatunk ilyen módon.

„A fiataloktól egészen az idősebb korosztályig mindenki tud online számlát nyitni. A folyamat teljesen biztonságos, az adatkezelési szabályoknak minden tekintetben megfelel. Érdekesség, hogy a számlanyitásoknak már több mint a fele így történik” – mondja a szakértő.

Ami szükséges hozzá

Személyi igazolványra vagy útlevélre, lakcímkártyára vagy külföldi lakcímet igazoló dokumentumra, stabil internetkapcsolatra és kamerás telefonra (élő telefonszámmal), valamint e-mail-címre van hozzá szükség.

„Az okmányok befotózása és egy szelfi készítése, valamint az adatok kitöltése után már intézhetjük is a pénzügyeinket. A szerződést és a többi hivatalos dokumentumot pedig szintén digitálisan érhetjük el, hiszen az ügyintézés 100%-ig papírmentes.”

Spórolhat az időn és a költségeken

Számlanyitáskor nem kell olyan extra díjakra számítani, mint mondjuk, az interneten vásárolt színházjegynél a kezelési költség.

„Arról nem beszélve, hogy nem kell bemennünk az ügyfélpontra, így nincs utazási költség, parkolási díj, nem mennek el vele óráink. A szolgáltatás további nagy előnye, hogy mindent el lehet intézni online a nap 24 órájában, akár éjszaka vagy hétvégén is, így a nyitvatartási idővel sem kell foglalkoznunk. A folyamat végeztével pedig egy digitalizált bankkártyát is kap az ügyfél, amit azonnal tud használni” – sorolja az előnyöket a szakértő.

A fotelben ülve

A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően az online számlanyitás egy alkalmazás segítségével könnyen kivitelezhető. „Az app használata igen egyszerű, három dologra kell figyelni: nagykorúak, vagyis 18 év feletti, magyar állampolgárok nyithatnak így számlát, feltéve, hogy még nincs bankszámlájuk nálunk” – ­magyarázza András.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete