Riportok

Így lesz a nagyi a nyár sztárja: tartalmas programok az unokáknak a nagyszülőnél

Ha messzebb élünk egymástól, év közben kevés alkalom adódik arra, hogy a családi ünnepeken kívül hosszabb időt is együtt tölthessünk. Ám ha jön a szünidő, akár hetekig is le kell kötni a gyerekek figyelmét tartalmas programokkal. Ebben szeretnénk segíteni!

Felejthetetlen emlékek falun

Régen a városi gyerekeknek életre szóló élmény volt, hogy nyáron elutaztak a nagyszülőkhöz falura, és belekóstoltak az ottani mindennapi életbe. Éppen elég izgalmat tartogatott a baromfiudvar, az állatok etetése, a bújócskázás, a patakparti láblógatás, az ott élő, hasonló korú gyerekekkel való bandázás. Így volt természetes! Ma már más a helyzet, és a nagyszülőket is bonyolultabb feladatok elé állítja, ha végre megkapják a hőn áhított városi unoká­kat. Például hogy olyan játékokat és programokat találjanak ki, amelyek a nyaralás idejére fokozatosan eltávolítják a virtuális világban rengeteg időt töltő iskolás, óvodás korú gyerekeket a mobiltelefontól, a tablettől és játékkonzoloktól.

A természet nagy varázsló

A gyerekek vagy imádják az állatokat, vagy félnek tőlük. Mindkét helyzetet jól kihasználhatják a nagyszülők, ha tartanak állatokat. Egészen más természetes közegükben figyelni még a kutyákat, macskákat, nyulakat is. A gyerekeknek is nagy kaland, ha mezítláb járhatnak a kertben, etethetik a pipiket, simogathatják a nyuszikat, vagy láthatják, ahogy nagyszüleik a kecskéket, malacokat gondozzák. Minden emberben él a vágy a természetes életforma iránt, a gyerekek ilyenkor fedezik ezt fel magukban. Ha félnek valamelyik állattól, ne erőltessük a barátkozást, hagyjuk, illetve irányítsuk úgy, hogy fokozatosan kerüljenek egyre közelebb egymáshoz.

Ügyeskedjen a kertben

Ha mi magunk nem tartunk állatokat, de vannak a közelben turisztikai célú vagy ismerős vezette állatfarmok, érdemes felkeresni őket. Egy pónilovaglás is nagy élmény, de több helyen régimódi szekéren is lehet kocsikázni. A városi gyereket egy darabig még az is elszórakoztatja, ha figyelheti a kertben a hangyák vonulását. Az állatok mellett a növényekkel is ügyesedhet az unoka, ha hagyják fára mászni, leszedni a cseresznyét, ­barackot. Segíthet a veteményes vagy a virágoskert gondozásában, a termés leszedésében, feldolgozásában. Akár ültethetünk is együtt, elkeríthetünk neki egy „saját” kiskertet, amit aztán teljesen az ő gondjaira bízhatunk.

Jó, ha mindig van kéznél

Készüljünk fel az unokák fogadására, és szerezzünk be néhány olyan holmit, amire eddig nem volt szükségünk. Vegyünk műanyag gyereksátrat, házikót, vagy a nagypapa ácsoljon kicsi gyerekkuckót, amit aztán együtt mázolunk le az unokákkal. Imádnak ilyen helyekre behúzódni és ott játszani. Legyen otthon sok papír, füzet, karton, festék, kréta, színes tollak, ceruzák, amikkel festhetnek, rajzolhatnak, alkothatnak. Maradék lécekből festőállványt is összeállíthatunk nekik.

A kisebbeknek kialakíthatunk homokozót, műanyag lapáttal, talicskával, formákkal. Ha van vastag, biztonságos faág, arra hintát is szerelhetünk. Forró napokra fontos, hogy legyen felfújható kerti pancsoló. Nem maradhat el a kötelezők közül a labda sem. Nagy szerencse, ha a szomszédoknál élnek vagy nyaralnak hasonló korú gyerekek, akkor együtt is remekül eljátszanak, célbadobóst, tollaslabda- vagy egyéb versenyeket rendeznek maguknak. Estére pedig szervezhetünk szalonnasütést, bográcsozást.

Hasznos tippek

  • Ne érezzük azt, hogy a városi gazdagsághoz képest kevés, amit a gyereknek nyújtunk. Fogadtassuk el vele – persze ne parancsszavakkal, hanem türelemmel –, hogy nem csak az az életforma létezik, amit ő ismer, és a miénknek is megvannak a maga értékei. Erre ő maga is rá fog jönni, minél hamarabb, annál jobb.
  • Előzetesen minden tervünket és elképzelésünket beszéljünk meg a szülőkkel – saját gyerekeinkkel. Őket mi neveltük fel, ez tény, de a mai világ egészen más, mint a mi időnk. Hallgassunk a szülőkre, ne gondoljuk, hogy csak mi tudunk mindent. A gyerekeket ők ismerik igazán.
  • Ne tiltsuk a gyerekeket a mobilhasználattól, mert az csak ellenünk fordítja őket, inkább vezessük rá arra őket, hogy nem kell állandóan azon lógniuk – legfeljebb, amíg szüleiknek beszámolnak arról, milyen jól is érzik magukat.

Kreatívkodás

A számítógépes játékoktól felpörgött gyerekeknek igazi kikapcsolódás lehet, ha leülünk velük gyöngyöt fűzni, ékszereket készítünk fonalból, a kis tinikkel batikolunk vagy textilfestékkel megfestünk egy fehér pólót. A nagypapák barkácsolhatnak a gyerekekkel a garázsban, készíthetnek madárházikót, vagy megjavíthatnak valamit közösen a ház körül, autót, motort szerelhetnek.

Az eső sem akadály

Ha rosszra fordul az idő, és a kert nem opció, lehet rajzolni, sógyurmázni, diafilmet vetíteni. Meg lehet tanítani az unokákat remek kártyajátékokra. Mindenféle szellemi játékra is könnyű rábeszélni őket, amiben mi ügyesek vagyunk, legyen az sudoku, sima keresztrejtvény, sakk, ország-város, scrabble vagy bármilyen szellemi, ügyességi játék, társasjáték. Akár olyan is, amit közösen találunk ki, rajzolunk meg egy nagy kartonlapra, és akár a saját életünk mozzanatai is rákerülhetnek, például „ha 1-est dobsz, te viszed ki a szemetet”.

A közös sütés-főzés sem csak a kislányoknak való móka, és órákra leköthetjük vele az unoka figyelmét! A fiúk lehetnek kukták: zöldborsót fejteni, krumplit, répát hámozni, sajtot reszelni bármikor befoghatjuk őket. Süthetünk együtt pizzát, rétest is, a feltéteket és töltelékeket pedig rájuk bízhatjuk.

Sógyurmarecept

A sógyurmát a gyerekek szeretik gyömöszkölni, de fejleszti a kreativitást és a kézügyességet is. Dolgozzunk össze ugyanannyi lisztet és sót, adjunk hozzá fokozatosan vizet és kevés olajat. Ha nem elég lágy, mehet bele még víz, ha nem elég kemény, sóval vagy liszttel szilárdíthatjuk. Formázás után levegőn vagy akár sütőben szárítható. Ételfestéket is dolgozhatunk bele, ha színeset szeretnénk.

Fotó: Adobestock, Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete