Egészség Riportok

Trendi bagók káros hatásai: tévhit, hogy veszélytelen az e-cigi

Elf Bar, Poco Bar, snüssz, nikotinos tasak – az idősebb korosztálynak ismeretlenek lehetnek ezek a kifejezések, ám a fiatalok pontosan tudják, miről van szó. Sőt, sokan közülük élnek vele, vagy legalábbis kipróbálják. Ám arról, hogy pontosan mit okozhat a szervezetükben, sajnos kevés ismeretük van.

Ma már sok 10-12 éves is találkozott a fent említett termékekkel. Az interneten, közösségi médiában ugyanis könnyen hozzájuthatnak az információkhoz. Ám ezek használata rendkívül sok rizikót rejt magában. Kimmel Zsófiával, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ egészségfejlesztő referensével ennek jártunk utána.
A fent említett termékekben a közös, hogy általuk nikotint juttatnak a szervezetükbe. „E termékek szabályozva vannak hazánkban, mind a használatukról, mind a kereskedelmükről jogszabály nyilatkozik. Az elektronikus cigarettára ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint a hagyományos dohánytermékekre, és kizárólag dohányboltban vásárolhatók meg, éppen úgy, ahogy a snüssz és a nikotinos tasak is” – kezdi a szakember.

A tiltott: Ízesített elektronikus cigaretta
Hazánkban ugyanakkor tilos az ízesített elektronikus cigaretták kereskedelme és forgalmazása. Ebbe az ízesített kategóriába tartozik az Elf Bar vagy a manapság divatos Poco Bar is, mindkettő csak illegálisan vásárolható az interneten.
„Ezek a termékek ízesítettek, és mivel egy kazán melegíti fel az eszközben található folyadékot, nem keletkezik füst. Nikotintartalma miatt azonban használata esetén fennáll a veszélye a nagy adagban történő, valamint a folyamatos fogyasztásnak. A másik veszély, hogy nem ismerjük a pontos alkotóelemeit, és a termékeken feltüntetett nikotinkoncentráció sok esetben jelentősen eltér a tényleges mennyiségtől. 2022 nyarán intézetünk laboratóriuma 11 folyadékot vizsgált be, mely alapján látható volt, hogy a nikotinmentesnek hirdetett termékekben is volt nikotin” – magyarázza Kimmel Zsófia.

„Csak” árt: Nikotinos tasak és snüssz
A nikotinos tasak és a snüssz nem azonos, de mindkettőt az ajak és az íny közé helyezve fogyasztják.
„A snüssz dohánylevelet, míg a tasak nikotinsót és hozzáadott ízesítő anyagokat tartalmaz. A tasakban a nikotinon kívül növényi rostok, ízesítőanyagok, valamint édesítőszerek találhatók. A nikotin a száj nyálkahártyáján keresztül szívódik fel a véráramba – magyarázza a működési elvét az egészségfejlesztő referens. – A nikotinos tasakok különösen a fiatalokat és a nem dohányzókat vonzzák, mivel különféle gyümölcsízesítésben kerülnek forgalomba, füstmentesek, és például az e-cigarettával ellentétben akár a tanórákon is észrevétlenül használják a diákok” – teszi hozzá.
A termék 4-6-10-16-20, de akár 100 mg nikotin/tasak kiszerelésben is kapható. Összehasonlításképpen 1 szál cigaretta megengedett legnagyobb nikotintartalma 1 mg, tehát egy 20 mg-os kiszerelésű nikotinos tasak elfogyasztásával egy doboz cigarettának megfelelő mennyiségű nikotin kerül a szervezetbe.
Jelenleg ez a termék is szabályozva van hazánkban, csak Nemzeti Dohányboltban vásárolható meg. A fiatalok azonban a magas nikotintartalmú termékeket néhány kattintással az internetes oldalakról szerzik be.

Gyakori mérgezés

A közelmúltban világszerte megnövekedett a nikotin okozta mérgezések száma. A nikotinmérgezés első tünetei a hányinger és a hányás. Ezenkívül fejfájás, szédülés, zavartság, tudatállapot-változás – súlyos túladagolás esetén akár kóma is felléphet alacsony vérnyomással. Emellett a légzőizmokat érintő izombénulás is jelentkezhet.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete