Riportok

Új életet adott a régi édességnek Rimóczi László, a GrillázsGuru: dacból lett cukorművész a szakácstanulóból

Tudta, hogy egykoron grillázsból készítették hazánkban az esküvői tortákat? És hogy úgy tartották, ahány darabra törte az ifjú pár, annyi évig lesz boldog a házasságuk? Ilyen érdekességeket is megtudtunk, amikor Rimóczi László grillázsműhelyében jártunk Lajosmizsén.

Boltjában már a húsvétra készülnek: a kirakatban gyönyörű fácska pompázik nyuszikkal, tojásokkal, barikákkal. Kaphatók torták, édes grillázskolbász, retró cukorkák, téli fagyi, Dunakavics, drazsék, bonbonok. Nehéz elszabadulni az üzlet bőséges árukínálatától, a gyerekkori emlékeket ébresztő szaloncukros dobozoktól, a polcokon hadseregként sorakozó csokinyusziktól, húsvéti kiskacsáktól, bejglit idéző sült marcipántekercsektől, de már vár a műhely, ahol megcsodálhatjuk a grillázskészítés Rimóczi-féle fortélyait.

Hajnalban indul a műszak

Az egyik sarkot kilós kristálycukrok töltik meg, általában tonnányi mennyiségben. Nem csoda, a cukor a grillázskészítés alapanyaga. A hétköznapok azzal telnek, hogy László 5-kor kel, készíti a grillázsokat, a párja meg díszít és csomagol. Karácsony, húsvét vagy más ünnepek előtt nő a forgalom, ilyenkor több segítségük is van. A hétvégéken László fesztiválokra, kiállításokra jár, ott árulja a termékeket. Igazi kereskedő, nem kevés üzleti érzékkel: a gyártás mellett eladni szeret legjobban, megmutatni a vevőnek, miért érdemes vásárolnia. Nincs megállás, nemsokára bővülnek, lesz bemutatóterem, stúdió, ahol többen elférnek, mint az eddigiben.

„Régebben többen dolgoztak itt, 15-20 embert is vittem a fesztiválokra, amiket magam szerveztem. A Coviddal több millió forintot buktam, itt maradtam 4-5 tonna édességgel. Ötven százalékos kedvezménnyel árusítottuk ki őket. Nagy sor állt az üzletnél, minden elkelt, így legalább nem éreztem annyira a veszteséget. Viszont akkor kezdtem fejleszteni a webshopot” – vág bele a történetébe.

Vicces ajándékokat is alkot grillázsból

Mindig vonzották a kihívások

„Nem voltam nagy sportoló, már gyerekkoromban is tűzzománc- meg rajzszakkörre jártam. Régóta szerettem főzögetni – meséli László. – Egyszerű szakácstanuló voltam, és anyukám konyhájában kezdtem grillázsozni. A szüleim napközben a munkahelyükön voltak, délután meg mentek a szamóca­földre. Nem voltunk gazdagok, de arra neveltek, hogy dolgozzak, legyek önálló, el tudjam látni magam. Az iskola befejezése után szakács lettem Lajosmizsén, a Geréby-kastélyban. Mellette hobbiszerűen grillázsoztam, ezt tudtam legjobban összeegyeztetni a munkaidőmmel.”

A grillázst egy lagziban látta először, rögtön megtetszett neki. Kihívásnak érezte, hogy meg tudja-e csinálni. Lajosmizsén élt egy idős néni, Kasza Péterné, Kati néni. Bekéredzkedett hozzá, és Kati néni azt mondta „Gyere, Lacikám, úgysem fogod megtanulni”. De Lászlót éppen a kihívások vonzzák. Ha bármire azt mondja valaki, nem lehet megcsinálni, rögtön az jut az eszébe: miért is nem? És megcsinálja. Szakács múltja is segített, tudta fogni a forró anyagokat, lábasokat, és a grillázs is tűzforró, amikor formázni kell. Ahogy mondja: volt keze hozzá. Nincs sok ember a szakmában, aki erre képes.

Cukormentesen is el tudja készíteni

„A grillázs nem más, mint karamellizált cukor, alapvetően diót teszünk bele, de most már mákot, mogyorót, mandulát, szezámmagot is, kinyújtjuk és formázzuk – avat be László. – Mindennel dolgozunk. Aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, színezékekkel egyaránt. Egy csomó technikát én találtam ki, például a színezést is. Néha a véletlen is segít, mondjuk úgy, hogy egyszer beledőlt a festék a grillázsba.”

Miután mindenki a mentes termékeket keresi, László rájött, ő is kiírja a vásárokon, hogy termékei glutén- és laktózmentesek, ami ugyan magától értetődő, mégis vonzza az erre fogékony közönséget. Viszont bármilyen hihetetlen, cukormentes terméke is van, amit eritrittel készít, a technikát maga kísérletezte ki. Mint ahogy azt is, mitől olyan szép fényesek a grillázsai. A cukrászat sosem vonzotta, hiszen a cukrászok mérleggel dolgoznak, Lászlót pedig nem ez a fajta precizitás érdekelte, inkább alkotni szeretett. A  cukrászat technikáit átvitte a grillázsozásra. A hagyományokat felelevenítve az új stílusirányzatokat és technikákat használja. Benke Laci bácsit idézi, aki ugyancsak lajosmizsei, sok mindenre megtanította, például arra is, hogy „nincs új a nap alatt, csak a régi technikák helyett újak jönnek.”

Nevezetességeket is formázott belőle

Egyre több versenyt nyert meg, egyre több különleges megbízást kapott. Elkészült grillázsból Szeged belvárosa, a pécsi székesegyház, a debreceni református nagytemplom. Nem is beszélve az esküvőkről.

„Nyáron egy hét alatt 20-25 tortát rendelnek tőlünk – meséli László. – Előfordul, hogy alig győzzük. Egy alkalommal a Harry Potter Roxfort kastélyát kérték. Három napig dolgoztunk rajta, 15 kg cukor kellett hozzá, a róla készült videót 850 ezren nézték meg.”

@rimocziart

Egyedi grillázs alkotás a Rimóczi-Art Csokoládé Grillázs Szalonban . Roxfort kastély #rimocziart #magyarorszag #foryou #hungary #lajosmizse #grillázstorta #torta #esküvő #wedding #happy #sweet #roxfort #roxfortkastel #harrypotter

♬ eredeti hang – RIMOCZIART

László visszahozta a feledésből a grillázst, ami nagyon régi édessége Magyarországnak. A grillázsszobrászat akár hungarikumnak is tekinthető. „Török papíros, kriliás”, ezeken a neveken ismerték évszázadokkal ezelőtt a pörkölt cukrot, nem is enni, hanem torokfájásra használták. Mátyás király esküvőjén jelent meg először édességként, és mint oly sok mindent, ezt is Beatrix királyné vezette be a magyar gasztronómiába.

„Csak Magyarországon lett hagyomány, hogy tortát csinálnak a grillázsból, a szüleim esküvőjén is ez volt – mondja László. – A babona szerint ahány darabra törik a tortát, annyi évig lesz boldog a házasság. Amíg ki nem szorította a marcipán, ez volt az esküvői torta. Manapság inkább vőlegénytortának nevezik.”

És miután László mindig kitalál valamit, ami „rimóczis”, grillázstörő szerszámot is ajánl a tortához, amelyen ott szerepel az ifjú pár neve. Mindemellett megalakította a Magyar Grillázs Szövetséget, amelynek ma is az elnöke, évente összehívja grillázs-mézeskalács majálisra az ország grillázskészítőit és mézeskalácsosait Lajosmizsére, országos versenyre.

Világhírű lett, de nem örült

Miután László csak a grillázsból nem tudna megélni, csokoládés termékeket is készít. Az eladás serkentésére kitalált remek marketingötlet 2020-ban azonban nagy galibába sodorta. Nem fogytak kellőképpen a csokimikulás-figurák, ezért marcipánmaszkot applikált rájuk. A nagy siker és a növekvő eladások mellett rengeteg kritikát is kapott, hogy nyerészkedik, poénkodik a járványon. Mindez végigfutott a sajtón, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon maszkos Mikulások szerepeltek például a The New York Times nyitó oldalán vagy a Reuters hírei között. Ma már tud nevetni rajta, de akkor keveset aludt éjszakánként.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete