Otthon Riportok

Darázs ellen ecet, hangyák ellen levendula: természetes módszerek a kellemetlen lakótársak ellen

Az ébredő természettel a bosszantó bogarak és rágcsálók is megjelenhetnek otthonunk környékén. Ha nem muszáj, ne válasszunk drasztikus megoldást ellenük!

Levendulagyűlölő hangyák

A hangyák leginkább akkor tűnnek fel, ha ételt szimatolnak ki. Ezért ne hagyjuk számukra elérhető közelségben az ételmaradékokat, az alapanyagokat – főleg az édeseket – pedig tartsuk zárható dobozokban.
Érdemes megfigyelni, honnan jönnek elő a hangyák. A lyukakhoz tegyünk fokhagymát, vagy szórjunk a bejárathoz szódabikarbónát. Rövidesen másfelé veszik az irányt, mert ezeket a szagokat utálják. Mivel a zsálya is jó hangyaűző, a kamrába tegyünk belőle egy csokornyit, hogy ne akarjanak itt megtelepedni. A küszöbökre csepegtessünk levendulaolajat; a hangyák szaglása igen kifinomult, és így messziről elkerülik majd a környéket.

TIPP: Ha szobanövényeink friss földet kapnak, néhány napig figyeljük a környékét, mert a földdel könnyen behurcolhatjuk a hangyákat is a lakásba.

Repkedő bajkeverők

A legyek ellen az ételeinkre – főleg, ha szabadtéren falatozunk – tegyünk védőhálót. Ha betévednek a lakásba, próbálkozzunk kereszthuzattal, így könnyebben megtalálják a kijáratot. Akárcsak a szúnyogok, a legyek sem állhatják a levendula illatát. Ültessünk azon ablakok alá, amelyek gyakran vannak nyitva nyáron, és garantáltan arra se néznek majd.

Légy elleni pot-pourri: keverjünk össze szegfűszeget, mentalevelet és narancscseppeket. Ezt egy tálkában tegyük az ablak elé.

TIPP: Egy csokornyi bazsalikom is jó szolgálatot tehet, ha távol akarjuk tartani a legyeket.

Rágcsálók a kamrában

Az egerek számára a nyugalom és az étel a legfontosabb, ebben az esetben számtalan kölyköt hoznak a világra. Ezért a legfontosabb, hogy ne hagyjuk, hogy jól érezzék magukat nálunk. Az ételeket zárjuk el, ne hagyjunk lehetőséget, hogy a kamrába bejárjanak.

Létezik ma már úgynevezett ultrahangos egérriasztó. Ennek hangfrekvenciáját nem bírják az egerek, és így messzire elkerülik a házat.

Kíméletes egércsapdát készíthetünk befőttesüvegből. Az üveg száját lefelé fordítva támasszuk ki úgy egy dióbéllel, hogy a csemege nagyobb része befelé legyen. Így ha a kis rágcsáló meg akarná enni a diót, be kell másznia az üveg alá, ám amint megmozdítja a támasztékot, csapdába esik.

TIPP: Ha megtaláljuk az egérlyukat, tegyünk bele fokhagymát vagy keserűmandulát. Az egér utálja a szagát, és el fog menekülni.

Csemegéző csótány

A csótány ott is megjelenhet, ahol nagyon figyelnek a tisztaságra. Ha társasházban lakunk, és csótányirtás van, ne ringassuk magunkat abban a hiú ábrándban, hogy hozzánk nem sétálnak el ízelt lábaikon. Amint megzavarják őket, százfelé szaladnak a szellőzőkön, csöveken keresztül. Inkább végeztessük el az irtást mi is. Annál is inkább, mert a rovar számos betegséget hordozhat. Ne hagyjunk elől semmilyen alapanyagot, sőt, még mosatlan edényt se. Főzés, ételkészítés után mindent töröljünk le, és a hulladékot zárt tárolóban tartsuk.

TIPP: Ha nem szeretnénk vegyszereket az otthonunkba, egy tálkányi vízbe tegyünk olajat. A szag odavonzza a csótányokat, belemásznak, de kijönni már nem tudnak.

Bosszantó vérszívók

Ha a szabadban töltjük az esténket, ne fújjunk magunkra parfümöt, főleg, ha édeskés illata van, ugyanis ezt az aromát imádják a vérszívók, és nem győzzük majd hessegetni őket. A vérszívók gyűlölik a citrusos illatokat, ezért válasszunk ilyen füstölőt vagy illóolajat, ha szeretnénk őket távol tartani.

Készítsünk dió vagy gesztenyefa leveléből főzetet. Ebből kis tálkákba tegyünk a lakás több pontjára, de leginkább a hálószobába, az ablak környékére.

TIPP: Szintén utálják a levendula és a paradicsom aromáját is. Ha a terasz mellé vagy az erkélyre, egy kaspóban ültetünk belőlük, garantáltan elmaradnak a zümmögők.

Darázs ellen ecetet

Ha szeretnénk, hogy a szabadban ne kellemetlenkedjenek a darazsak, távol attól a résztől, amit használunk a kertben, akasszunk fel rovarcsapdát. Mézzel, sörrel, pálinkával töltsünk meg egy műanyag palackot. Az édes illatok odavonzzák a darazsakat, viszont nem tudnak kimászni, és többé nem jelentenek veszélyt. Ne hagyjunk a szabadban édes ételeket, italokat, mert ez vonzza a rovarokat. Forgalomban van már műdarázsfészek is, amely ötméteres körzetben távol tartja a mérges rovarokat. Ha végképp nem bírunk velük, bízzuk szakemberre a problémát.

TIPP: Be sem teszik a lábukat a lakásba a darazsak, ha az ablakok és ajtók keretét bekenjük ecettel.

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete