Riportok

Szeptembertől minden más lesz: Már üzemorvosi vizsgálat nélkül is lehet dolgozni

Az eddigi rendeletek szerint mielőtt az ember munkába állt, illetve a munkaviszony során bizonyos időközönként köteles volt részt venni egy egészségügyi, alkalmassági vizsgálaton. Az év második felétől azonban már nem lesz kötelező. Kinek jó ez?

Bár A munka törvénykönyvét kevesen tudjuk szó szerint idézni, bizonyos részeivel mindenki tisztában van. Ilyen például, hogy a munkáltatónak kötelessége a biztonságos és az egészséget nem veszélyeztető munkahelyi körülményeket lehetővé tenni. Ehhez tartozik, hogy mindenkinek olyan munkát kell biztosítani, amit az egészsége károsodása nélkül el tud végezni.

Mit is vizsgálnak pontosan?

„A munkaköri alkalmassági vizsgálat során nem feltétlenül egy mindenre kiterjedő egészségi állapotfelmérés történik – kezdi szakértőnk, dr. Major Szilvia ügyvéd. – Jogilag arról van szó, hogy az üzemorvos megvizsgálja, hogy egy adott munkakörben kiadott feladat milyen megterhelést jelent a dolgozóra. Vagyis van-e olyan fizikai állapotban, hogy megoldja a kiszabott feladatot. Ezt a vizsgálatot eddig a munkába állás előtt kellett elvégezni, illetve később, bizonyos időszakonként újra megnézték, továbbra is alkalmas-e fizikailag a dolgozó a feladat teljesítésére.”

Szeptembertől a cégek határoznak

Az alkalmasság eldöntése mindenképpen orvosi feladat, így ezt csak üzemorvos állapíthatja meg. Az új szabályok szerint azonban a munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében a munkaköri alkalmasság vizsgálata általános jelleggel ez év szeptemberétől megszűnik.

„Jogszabály továbbra is meghatározhat olyan munkaköröket és foglalkozásokat, amikor kötelező lesz az orvosi vizsgálat. Illetve a jogszabályon túl a cégek is dönthetnek úgy, hogy csak az alkalmassági vizsgálat után veszik fel a dolgozóikat” – magyarázza az ügyvéd.

A miniszter dönt: van, ahol kötelező marad

A jövőben várhatóan miniszteri rendeletek fogják meghatározni azokat a munkaköröket, amelyek esetében kötelező lesz a munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálat elvégzése. A jogszabálytervezet szövege alapján ugyanis „a feladatkörében érintett miniszter” kap arra felhatalmazást, hogy „az egészségügyért felelős miniszterrel és a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben rendeletben határozza meg azon munkaköröket, feladatköröket (foglalkozásokat), amelyek esetében a munkára való alkalmasságról jogszabályban meghatározott orvosi vizsgálat alapján kell dönteni” – mondja szakértőnk.

Saját hatáskör

A másik kötelező eset, ha a munkáltató rendeli el az orvosi vizsgálatot. „Fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben is, ugyanúgy, ahogy eddig, ingyenesen kell biztosítani a dolgozónak a vizsgálatot. Ez azonban plusz anyagi terhet jelent a munkáltatónak, így valószínűleg sokan el fognak ettől tekinteni” – mondja dr. Major Szilvia.

Ez azért jelenthet problémát, mert bár pontos statisztikák nincsenek erre vonatkozóan, de tény, hogy sok esetben eddig az orvosi alkalmassági vizsgálat során derült fény a munkavállaló kezdődő komolyabb betegségére, mivel sokan nem járnak el rendszeresen szűrővizsgálatokra. Márpedig jobbak az esélyek a gyógyulásra, ha időben el tudják kezdeni a szükséges kezeléseket.

Szöveg: Kovács Vera • fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete