Riport

Spórolás mesterfokon: olcsóbb lesz a sulikezdés, ha ezeket a szabályokat követi

Mindig mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha kezdődik az iskola. Akinek támogatás nem jár, okos tervezéssel csökkentheti a költségeket.

A tankönyvek ugyan majdnem az összes iskolásnak ingyenesek, az egyéb iskolai kellékekre még tízezreket lehet költeni. Érdemes összegyűjteni minden lehetséges költséget, és aztán rangsorolni, mi a legfontosabb, illetve fix kiadás. (pl. könyvek, étkezés, napközi, közlekedés). Aztán táskát, írószereket, füzeteket már aszerint lehet választani, mennyi pénz maradt az iskolakezdésre szánt keretből.

Mire kell költeni:

  • ebéd, illetve napközi
  • különórák, korrepetálások
  • edzések
  • közlekedés
  • füzetcsomag
  • írószerek
  • iskolatáska
  • tornaruha
  • nagyobbaknak esetleg számítógép

Hogyan, hol vásároljunk?

Az első osztályosoknak ugyan mindent egyszerre kell beszerezni a táskától a ceruzákig, nem kell feltétlenül újban gondolkodni, rokonoknál, ismerősöknél is lehet érdeklődni, nincs-e feleslegessé vált iskolai kellékük. Az interneten is sok minden olcsóbban beszerezhető használtan. Akinek van ideje, licitálós oldalakon fillérekért juthat a szükséges tanszerekhez. Segít az internet a legolcsóbb termékek vadászatában is, az ár-összehasonlító oldalak gyorsan megmutatják az üzletek közti különbségeket.

Az előre elkészített tanszercsomagok általában olcsóbbak, mintha egyenként válogatnánk össze a szükséges eszközöket, de azért jobb utánajárni, hogy a csomagban nincs-e kelleténél több füzet, ceruza, egyéb felesleges dolog. Nem érdemes lekapni a polcról a legolcsóbb ajánlatot, mert megeshet, hogy silány minőséget kapunk, és ha egy színtelen színes ceruza, életlen olló, nem ragadó ragasztó helyett újat kell venni, máris többe került az olcsó.

Nem csak színesben

Sokat lehet spórolni, ha a füzetekből és tanszerekből nem a legdíszesebbet vesszük, hanem otthon próbáljuk egyedivé varázsolni a gyerekkel közösen egy-egy matricával, játékdobozról, magazinból kivágott képpel.

Nem szabad spórolni viszont az iskolatáskán. Olyat célszerű választani, amely könnyű, de nem veszíti el a formáját megpakolva sem, és erős párnázott a váll- és hátrésze. A méret is nagyon fontos, ha túl nagy vagy túl kicsi, megkeseríthetjük vele a gyerek útját az iskolába. A könyvek, füzetek megóvásához legalább kétrekeszes változatra van szükség, vagy egy nagyobb műanyag mappával kerülhető el, hogy az uzsonna vagy tornafelszerelés összegyűrje, összepiszkolja a táskában lévő papírokat.

Fotó: shutterstock