Sztárok

Vastag Csaba: „Ha nem akarok a csillagokig elérni, a felhőkig sem fogok”

Egyre több időt tölt külföldön Vastag Csaba, aki — nem túlzás kijelenteni — az elmúlt években nagyon sokat változott. Élete sok-sok fejleményéről és a legmélyebb lelki dilemmáiról is őszintén mesélt nekünk.
magyar sztárok rivalda sztárok vastag csaba x-faktor

Nyolc éve, még az x-faktoros győzelme előtt találkoztunk először. Imádta, ha figyelnek rá, bőrnadrágot viselt lánccal, hosszú volt a haja, egy villát tekert karkötőként a csuklójára, és lételeme volt az udvarlás. Az ékszervilla és az, hogy az ember a modorának köszönhetően a másodperc törtrésze alatt kezdi szépségkirálynőnek érezni magát mellette, megmaradt, ám Vastag Csaba mára levetkőzte
a sallangokat. „Amikor kicsi voltam, a nagymamám azt jósolta, nagy csavargó leszek – mosolyog Csaba. – Igaza is lett. 28 évesen, a tehetségkutató előtt nagyon közel álltam ahhoz, hogy jó útra térjek. Aztán jött az X-Faktor, és ez választás elé állított: vagy az egyik szerelmem és a családalapítás, vagy a másik szerelmem, azaz a zene. Én az utóbbi mellett döntöttem, és bár ezen döntésem helyességén azóta is gyakran gondolkodom, pontosan tudom, az első változatra még nem álltam készen. Viszont csodás éveim jöttek a zene terén! Miután megnyertem a versenyt, azonnal gőzerővel dolgozni kezdtünk a csapatommal, és azóta sem álltunk meg. Nagyon keveset pihenek, mert az egyetlen ijesztő dolog számomra az idő múlása. Immár másfél éve nem jött ki új dalom, amire nagy szükségem lenne. A késés oka, hogy teljesen beszippantott a koncertturnéink világa. Nagyon szeretem a zene-karomat, ők a második családom. Tudom, hogy most lassítanom kell. Nem csak a dalok miatt, hanem mert már nekem sem árt vigyázni. Noha harmincöt év nem nagy ügy, de ahhoz, hogy eleget adhassak a közönségnek, pihennem kell, sportolni, és nem legurítani a sokadik sört.
Különben az, hogy a rocksztárok önpusztító életet élnek, a világ legnagyobbjai esetében csak marketing. Ők azok, akik koncert után azonnal hazamennek, és egy óra múlva már az igazak álmát alusszák” – avat be a kulisszatitokba Vastag Csaba.

„Öcsém már családos ember”

Csaba a zenélés mellett színházban is játszik, többek között a Grease című musicalben, ezért nagyon kevés ideje jut a barátaira, a családjára. Nagy örömére olykor öccsével, Tomival is találkozik a színpadon: koncerten és színházban egyaránt. „A Grease-ben például együtt játszunk – meséli. – Az én életemben a zene a hangsúlyosabb, az övében a színház. Sosem tekintettünk konkurenciaként egymásra Tomikával, habár ez a becenév öcsém esetében már nem is olyan helytálló, hiszen egy nálam magasabb, családos emberről van szó. Én a magam részéről még mindig nem tudom elképzelni, hogy megállapodjak és családot alapítsak. Érzem a szükségét, értem a logikáját is, mégis olyan, mintha a nagy pörgésben a testem ott felejtette volna 18 éves koromban a lelkemet.
Régebben azt hittem, a harmincasok már felnőttek, most a negyvenesekre tekintek így, és félek, mi lesz, ha tíz év múlva majd az ötvenesekkel kapcsolatban érzem ezt? Remélem, egyszer én is felnövök, mert nem akarok megrekedni az életemben és a kapcsolataimban sem. Fejlődnöm kell, mert a fejlődés
a mozgatórugója mindennek.”

„Nem akarok megfelelni senkinek”

„Mostanában sokat voltam külföldön – meséli Csaba. – Többek között a környező országokban koncerteztünk a zenekarommal. Nagy öröm, hogy szeret bennünket a közönség. A klasszikus lírai daloktól kezdve, az elektronikusabb hangszereléseken át, az igazi rockzenéig mindent játszunk.”
Csaba azt meséli, úgy él, mint egy klasszikus vándor: egy kisebb kézipoggyászba belefér az élete, amit városról városra, országról országra húz maga után. Legutóbb Amerikáig repült az a bőrönd a tulajdonosával együtt, ott írták és vették fel ugyanis Csaba új dalát, amelyet reményei szerint néhány héten belül mi is hallhatunk.
„Az elmúlt években többször is voltam a tengerentúlon tanulni, fejlődni, zenét írni, és egyre több barátom is van ott – mondja az énekes. – Nagyon jó megismerni az ottani munkamódszereket, és fejlődni. Ráadásul óvodáskorom óta arról álmodom, hogy egy nap a világ minden pontjára eljut a zeném. Harmincöt évesen már nyilván átlátom, hogy ennek az esélye egyre csökken, azonban mai napig abban a szellemben élek, hogy ha nem akarok a csillagokig elérni, akkor a felhőkig sem fogok. Szóval a cél továbbra is a világűr!” – búcsúzik nevetve.

Jótékonysági vásáron is fellép

Vastag Csaba elárulta, az ő esetében azt jelenti az adventi ráhangolódás, hogy sok-sok ünnepi rendezvényen lép fel. Mivel fontos neki a jótékonyság, december 3-án a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete által szervezett Adventi Jótékonysági Vásáron lép fel a Millenáris Rendezvényközpont D épületében. „Mindig is azon a véleményen voltam, hogy a sok jóból, amit az emberektől, a közönségünktől kapunk, valamit vissza is kell adni, hogy meglegyen az egyensúly. Erre buzdítom minden pályatársamat!” — mondja az énekes.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete