Sztárok

„Úgy tanulok magyarul, mint egy kisgyerek”

Úgy tűnik, végleg Budapesten marad Dmitrij Gorbunov. A fiatal tehetség a zenei életben és a szerelemben is megtalálta nálunk a számításait.
dmitrij gorbunov heaven menyhért aliz szurovecz kitti x-faktor

Ezen a hideg, januári délelőttön Dmitrij a zenei stúdióba és próbaterembe invitált meg bennünket, ahol mostanában rengeteg időt tölt. A legutóbbi találkozásunk óta Dmitrij remekül megtanult magyarul. „Jártam, keltem, barátkoztam, és mindenhol felszedtem ezt-azt – meséli nevetve. – Nem görnyedek tankönyvek fölött, és nem veszek nyelvórákat. Pont úgy tanulok magyarul, mint a kisgyerek: ha hallok egy új szót, megkérdezem, az mit jelent, és memorizálom” – avat be minket a tanulási módszerébe. Dmitrij boldogan meséli, miután vége lett a 2016-os X-Faktornak, ahol harmadik helyezést ért el, hatalmasat fordult vele a világ. Szinte azonnal belevetette magát a Trip to the Moon című utazó-zenei valóságshow forgatásába, amit tavaly ősszel sugárzott az RTL Klub. Hiennel, Kállay-Saunders Andrással, Nagy Ricsivel és a többiekkel tizenhét európai nagyvárosban éltek és zenéltek. „Elképesztően élveztem az egészet – meséli Dmitrij. – Csodálatos volt együtt felfedezni Európát, a többiekkel nagyon jó barátságba kerültem. Azért a reptéri ellenőrzési pontokon akadtak problémáim, többször leizzadtam, amikor az ukrán papírjaim miatt nem akartak beengedni egy-egy országba, és ezekben a helyzetekben átéltem a kirekesztettség érzését. Amikor például Londonba mentünk, az ellenőrzésnél órákig vitatkoztak azon, hogy beengednek-e az országba vagy nem. Végül mégis ott éreztem magam a legjobban, és végre nyelvi problémáim sem voltak, mert angolul majdnem olyan jól beszélek, mint az anyanyelvemen. Egyébként azon, hogy magyarul meg merjek szólalni, sokat segített, hogy Kállay-Saunders András sem mindig beszél tökéletesen, és az ő jelenlétében könnyebben el tudtam engedni magam. Még jobban meg akarok tanulni magyarul, mert mióta csak ideérkeztem, rengeteg szeretetet kaptam, az ország a második otthonom lett. Szeretném, ha eljönne az a nap, amikor már magyarul énekelhetek. Ehhez még nem vagyok elég magabiztos, de remélem, már nem kell sokat várnom!”

Új dala a szerelméről szól

Dmitrij Puskás Peti öccse, Puskás Dani segítségével összehozott egy zenekart Budapesten. Nagy lelkesedéssel kezdtek bele a dalszerzésbe, és rengeteget próbáltak, így született meg első daluk, a Heaven. Dmitij zenekarának dalai először február 1-jén hallhatók majd a Toldi Klubban, a debütáló koncerten. Amire azonban a fiatal énekes a legbüszkébb, hogy új dalához már művészi videoklipet is forgattak, amelyben kedvese, Menyhért Aliz modell is szerepel. „Ez a dal valójában róla szól – meséli mosolyogva Dmitrij. – Ezért is volt természetes, hogy megkérem őt, szerepeljen a klipben. Elég kemény forgatás volt: egy négy méter mély, huszonegy fokos vízű medencében kellett órákig úszkálnia bundában, mire sikerült felvennünk a szükséges snitteket. Én kicsivel jobban jártam, mert egy kőbánya területén csúsztam, másztam, sétálgattam.” Aliz és Dmitrij tavaly, év elején egy közös barátjuk születésnapi buliján találkoztak először, és azóta is elválaszthatatlanok. „Boldogok vagyunk, de szemérmesek is, szóval erről nem szeretnék többet mondani, csak azt, hogy együtt vagyunk, és ez nagyon jó.”

Szülei is Magyarországra költöztek

Dmitrij annak idején az Ukrajnában folyó harcok elől menekült a Magyarországon élő rokonaihoz. A helyzet a szülőhazájában azóta sem rendeződött, így mára a szülei is feladták az életüket Odesszában, és Szegedre költöztek. „Nagyon örülök ennek, mert így akármikor meglátogathatjuk egymást – meséli Dmitrij. – Gyakori, hogy napokat itt töltenek nálam, csodálatos, hogy végre elérhető távolságban vannak a szeretteim. Ha nem velük vagy a barátnőmmel vagyok, akkor szinte mindig zenélek, vagy új dalokon töröm a fejem, mert nagyon sok dolgom van! Elég fiatal vagyok, de annyi szörnyűséget láttam már a világban, és az életemet tettem fel arra, hogy a művészi munkásságommal felhívjam a figyelmet a szeretet fontosságára, az állatvédelemre, a környezetvédelemre és egyáltalán, a bolygónk védelmére. Hiszem, hogy ebben nekünk, akik kiállunk a közönség elé, nagyon fontos szerepünk van, jó példát kell mutatnunk az embereknek. Ennek jegyében lettem vegetáriánus is. Igaz, a szüleimnek ezzel komoly fejtörést okoztam, mert amikor megyek hozzájuk Szegedre, mindig nagy feladat nekik kitalálni, milyen étellel is várjanak.” Dmitrijnek tavaly volt egy kalandja az RTL Klub Konyhafőnök című műsorában is, ahonnan már az első fordulóban kiesett. „Nem arról van szó, hogy nem tudok főzni, hanem arról, hogy ennyi idő alatt nem tudok. Azt mondták, lassú vagyok, de hát ilyen a természetem. Szeretek hosszasan álmodozni.”

Megváltoztatná a világot

Ugyan Dmitrij még csak 25 esztendős, nagyon komoly életfilozófiája van. „Annak idején azért jelentkeztem az X-Faktorba, mert a művészetemmel meg akartam állítani az erőszakot, meg akartam változtatni a világot — vallja. — Ezt ma is így érzem. A legfontosabb harmóniában élni, és a lehető legkevesebb kárt tenni bármiben is.”

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete