Sztárok

Fodor Zsóka: „Én vagyok a kalácsban a mazsola!”

Kicsattanóan egészséges, tettre kész és életvidám Fodor Zsóka. A színésznő örömmel avatott be bennünket a titkába: boldogsága kulcsa, hogy szabad a lelke!
barátok közt fodor zsóka jókai színház my fair lady rtl klub színésznő szurovecz kitti

Kortalan, tökéletes a sminkje, a frizurája új árnyalatban tündököl, és olyan huncut a mosolya, mint egy fiatal lánynak. Több színdarabban játszik és próbál, sokat van együtt a barátaival, és rengeteg új tervet dédelget. Mint mondja, életszeretetének fontos titka, hogy ha egy helyzet nem szimpatikus neki, egyszerűen továbbáll, hogy új teret és új játszótársakat keressen. „Ki kell mondani, én ötvenéves koromig az édesanyámnak éltem, ő volt a mindenem – meséli Fodor Zsóka. – Az ő szava nekem nagyon sokáig szent volt. Márpedig ő úgy tartotta, ha Szegedről, ahol imád a közönség, feljövök a fővárosba, akkor csak egy leszek a nyolcszázból, és mivel sem könyökölni, sem szerepért kuncsorogni nem tudok, elveszek majd a süllyesztőben. Sokáig hittem is neki, ám egyszer csak megjött az önbizalmam, hinni kezdtem magamban, és túl az ötvenen, nekivágtam életem legnagyobb kalandjának: a budapesti életnek.” Zsóka kezdetben nagyon sokat szinkronizált, és már ezzel háromszor annyit keresett, mint Szegeden. Nem sokkal később barátnője, Dezsőffy Rajz Katalin szinkronrendező biz-tatására küldte be a fotóját egy casting-ügynökséghez annak reményében, hogy kiválasztják majd különféle reklámfilmekhez. „A sorsnak azonban más terve volt velem – meséli Zsóka. – Reklámokhoz nem hívtak, azonban egy akkor induló szappanopera, a Barátok közt szereplőválogatására igen. Az esélytelenek nyugalmával mentem el a meghallgatásra, hiszen senkit nem ismertem, és nem hittem, hogy 54 évesen épp én fogok kelleni a sorozatkészítőknek. Csakhogy a próbafelvételen kapott jelenetben olyan hitelesen toltam le Vili bácsit, amiért iszik, hogy a végszavazónak tátva maradt a szája. Annak ellenére, hogy a magánéletemben Magdi anyus tökéletes ellentéte vagyok: diplomám van, nincs gyerekem, két férjem volt, nem főzök és takarítónőm van, valahogy sikerült megéreznem a karakter lényegét, és ez lett az én pesti életem nagy áttörése. 11 évig alakítottam Magdi anyust boldogan, ám akkor ismét megérintett a változás szele.”

Talpra esik, mint a macska

Zsóka édesanyja 100 évesen hunyta le örökre a szemét, és a színésznő akkor úgy döntött, ezentúl csakis önmagának, a saját kedvére éli az életét. „Nem tett már boldoggá a feladatom, és én, ha valamit nem tudok teljes szívvel adni magamból, akkor továbblépek. Így léptem ki annak idején a házasságaimból is. Sokszor sötét lyukba ugrottam, nem láttam előre a lehetőségeimet, de én olyan vagyok, mint a macska: mindig talpra esem” – nevet a színésznő, majd boldogan meséli, hogy most épp a Seven formációval készül április 12-ére, ő lesz ugyanis a vendégművész,  a híres férfi énekesekből álló csapat Papp László Sportaréna–beli koncertjén. „Olyan leszek ebben a produkcióban, mint a kalácsban a mazsola, azaz a humor – mondja nevetve. – Ami viszont érzékenyen érintett: a közösségi oldalon a Seven-koncert kapcsán néhány kommentelő névtelenül roppant bántó dolgokat írt rólam. Hogy elegük van ebből a zs-kategóriás színésznőből, és különben is, miért kell nekem ott lenni mindenhol? Mindez nagyon rosszul-esett, aki írta, valószínűleg nem is látott még színházban, és biztos vagyok abban, hogy tudok adni szép pillanatokat, érzéseket a közönségnek, ha egy életet töltöttem el sikeresen ezen a pályán. Nem beszélve arról, hogy mindent egymagam értem el. A karrieremre, a lehetőségeimre sokan irigyek, de arra nem gondolnak, hogy nekem már több van hátra, mint előre, és nagyon megküzdöttem azért, hogy most így élhessek. Eldöntöttem, többé nem olvasok kommenteket, és nem hagyom a rosszindulatú embereknek, hogy elszomorítsanak. Szemtől szembe, hála az égnek, mindig csak szeretetet kapok.”

Nem enged magához akárkit közel

Zsóka elárulta, lelki békéjének fontos titka az is, hogy megtanulta jól megszűrni mindazokat, akiket közel enged magához. „Igyekszem távol tartani magam a negatív emberektől, akikből dől a panasz – mondja. – Persze, ha valaki szomorú vagy komoly gonddal küzd, annak igyekszem tanácsot adni. Én is voltam már rossz passzban, de mára megtanultam elejét venni a letargiának: körülveszem magam optimista, vidám emberekkel, sokat járok társaságba, kirándulni, és csak örömteli feladatokat vállalok el. Az érzelmeimet, a lelkemet sem adom ám ki bárkinek. Tudomásul kell venni, a családunkon és azon a két-három legjobb barátunkon kívül senkit nem érdekel az életünk, ellenben véleménye mindenkinek van róla, és a legtöbb ember a hátunk mögött a legnagyobb kárörömmel beszél ki, és ítélkezik fölöttünk. Szerencsésnek érzem magam, amiért ráleltem néhány igaz barátra.” Zsókára nemrégiben alaposan ráijesztettek az orvosok: egy kis foltot mutatott a röntgen a tüdején, ezért további vizsgálatokra küldték. „Öt napig nagyon aggódtam, de a barátaim akkor is odaadóan támogattak. Akár egy igazi család. Aztán az orvos a szemembe nézett, a kezembe adta a friss leletet, és azt mondta, makkegészséges vagyok. Azt szoktam mondani, adjon az Isten egészséget, a többit pedig én elintézem.”

Bemutatója lesz Békéscsabán 

Zsóka tavasza igen eseménydús, amellett, hogy több színházban és előadásban játszik, új darabot is próbál, méghozzá Békéscsabán, a Jókai Színházban. „Békéscsabára szó szerint hazajárok, hiszen évekkel ezelőtt vettem ott egy szép kis lakást — meséli Zsóka. — Most, hogy a My Fair Ladyt próbáljuk Radó Denise rendezésében, ez különösen jól jön. Nagy örömömre a partnereim között ott a személyes kedvencem, Szomor Gyuri is, akivel hatalmas öröm színpadon állni.”

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete