Sztárok

Fia öngyilkos lett, ő bankrablót szeretett: Danielle Steel élete a legizgalmasabb regény

A ma már idős hölgy a nagy számok asszonya. Több mint 190 könyvet írt, partnerei megszámlálhatatlanok. Az élete olyan, akár a világ egyik legizgalmasabb szerelmi regénye.

Kétféle nő létezik: aki olvasta Danielle könyveit, és aki fogja. Legtöbben külön polcsorokat szentelnek híres köteteinek, kétségkívül ő a világ legismertebb írónője. Sikeressége a személyiségében rejlik, hiszen tollát a szíve vezeti. Nem csoda, hogy első publikálása fiatalkori válásához kapcsolódik, ahogy az sem, hogy Nick fia elvesztését egy könyv megírásával dolgozta fel. Danielle viszont nem menekül az írás segítségével, számára ez nem csupán gyümölcsöző terápiás munka, hanem maga az élet. Minden egyes kötetével ugyanazt a célt szolgálja: nők millióinak ad reményt főhősein keresztül. Maga is gyakran ebből a fiktív világból merít erőt.

Egyik fia öngyilkos lett

A fiatal Danielle gyerekkora szép volt, viszont már nagyon korán rálátást nyert a viharos kapcsolatokra. Gazdag diplomata családból származó édesanyja és a Löwenbräu sörgyáros családba született, szintén tehetős édesapja korán beadták a válókeresetet. Egyetlen lányuk hétéves volt, amikor a bíróság az apjának ítélte.

Ahogy cseperedett, úgy kezdett írni, eleinte csak néhány kamaszverssel próbálkozott, és sosem gondolt arra, hogy a prózai művek felé forduljon. Első házassága sarkallta valódi írásra. Az amerikai tehetség 18 évesen állt először oltár elé, a kapcsolatból egy lány született, Beatrix. De kilenc év után otthagyta francia bankár férjét, és lányával kettesben élte tovább életét. Ezután jelent meg első, Hazatérés című műve. Második férjét már a munkának köszönheti, bár a találkozásuk bizarr.

Danielle interjút készített egy börtönben, ahol az elítélt cellatársa meglátta, és azonnal udvarolni kezdett neki. A nő beleszeretett a bankrablóba, és meg sem várta, hogy szabaduljon, hamarosan hozzáment, az esküvőjüket a rácsok mögött tartották. De a férfi a szabadulás után újra bűnözésre adta a fejét, és visszaesett, Danielle pedig továbbállt.

Ezután találkozott sikeres, de problémás harmadik férjével, Bill-lel, akivel két évig volt házasságban. A férfi heroinfüggősége miatt az írónőnek nyolc hónapos terhesen kellett elmenekülnie a kapcsolatból, hogy megmentse saját és születendő fi a életét.

Naponta 20 órát dolgozik

Egyenesen negyedik férjéig futott. A borkereskedő John tökéletesnek ígérkezett, a frigy 17 évig tartott, ez idő alatt Danielle öt gyereket szült, és nevelőszülőként gondoskodott férje előző házasságából született két gyerekéről is. Így egyszerre nevelt öt lányt és négy fiút.

Minden a dolgok rendje szerint ment, mígnem a legidősebb fiú, Nick kábítószerhez nyúlt, és 19 évesen öngyilkos lett. Az anyai szív belehasadt, majd ahelyett, hogy a megtört anya a férje karjaiban megnyugodhatott volna, John elhagyta őt.

Forrás: GettyImages

Danielle hónapokon belül újra oltár elé állt egy milliomos bankár oldalán, de két év után tőle is elvált, és azóta – idestova 23 éve – egyedül él. Minden szerelmi vihar és fájdalom ellenére folyamatosan írta könyveit, és 75 évesen sem tesz mást. Rengeteg kalandja és elakadása kel életre a lapokon. Aki olvasott már Danielle Steel-regényt, tudja, milyen sodró minden oldal. Valahogy így van a művésznő a munkájával is, annyira beszippantják a történetek, hogy gyakran megállás nélkül dolgozik. A legtöbb könyvét alig néhány nap alatt írja meg, és mindegyiket sikerre viszi, de mint mondja, nincs ebben semmi különös.

– Nincsenek csodák, csak fegyelem! Mindennap bemegyek az irodámba, ha esik, ha fúj, ha havazik, akkor is. Naponta húsz órát dolgozom, és éjjel négy órát alszom. Néha hajnalban fejezek be egy könyvet, és még aznap újba kezdek. Több mint 190 romantikus regényt írtam – mondta egy interjúban.

Multimilliomosként is szerényen

A Kaliforniában élő szerző műveit 43 nyelvre fordították le. Szám szerint 570 millió példányt adtak el belőlük, amióta először leült Olympia írógépe elé. A munkaeszközt később Ollie névre keresztelte, és bár magának is fél bevallani, ez az egyetlen név, amihez végig hűséges volt eddigi életében. A technológia fejlődésével sem használ számítógépet vagy laptopot. Csupán két dologra van szüksége ahhoz, hogy írjon: Ollie-ra és egy asztalra. Gyerekeit is csak úgy tudta felnevelni, hogy közben az írás anyagi és lelki stabilitást adott neki, miután a férjeiben sorra csalódott. Bár könyveivel multimilliomos lett, szerényen él. Nem véletlen, hogy jelenleg két kutyájával osztozik otthonán, és várja, hogy az unokák meglátogassák.

Sokat jótékonykodik

Danielle Steel vagyonát csaknem 400 millió dollárra becsülik, az írónő pedig nagylelkűen adakozik belőle. Fia halála után létrehozta első alapítványát, amivel mentálisan sérült fi talokat támogat, majd a hajléktalanok segítésére is alapított egy szervezetet.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete