Lélek Sztárok

Radványi Dorottya: Egy pofon kellett ahhoz, hogy újra nő legyek

Nőként és nagymamaként is ragyog. A népszerű televíziós boldogan árulta el, hogyan sikerült élete egyik mélypontján felülkerekednie.

ADuna Televízió műsorvezetője minden porcikájában nőiesség. Amikor arról kérdezem, hogy viseli az idő múlását, mosolyogva legyint, hogy neki nem a hatodik, hanem az ötödik X volt a legnehezebb, illetve az, ami utána következett. „Jött egy hatalmas krízis, amiben nem volt más választásom, mint nőként újjászületni” – fogalmaz Radványi Dorottya.

Az egynapos turizmus segített

„Ötvenen túl volt egy komoly magánéleti mélypontom, ami önvizsgálatra késztetett – meséli. – Szembe kellett néznem azzal, hogy ebben nekem is óriási felelősségem van. Megkérdeztem magamtól: tényleg mindent beleadok a nőiességembe? Az őszinte válaszom az volt: nem. Akkoriban rövid frizurát viseltem, bő pulóverekben jártam, és egészen belefeledkeztem az édesanya- és háziasszonyszerepbe. A munkát leszámítva min­den szabadidőmet a családnak szenteltem, és megfeledkeztem a saját igényeimről. Talán el is engedtem őket.

Miért vagyunk mi, emberek ilyenek, hogy hatalmas pofont kell kapjunk a sorstól, hogy a berögzült szokásainkon változtassunk?

Amikor a törés után újra képes voltam tisztán gondolkodni, rájöttem, utat kell találnom ahhoz az önmagamhoz, akinek ragyog a szeme. Sportolni kezdtem, és az élet minden területén az izgalmakat kerestem. Nyitottam a világra, és ennek köszönhetően új barátokra találtam. Elkezdtem utazni. Egy időben két kollégámmal sportot űztünk abból, mi fér bele 24 órába. Volt, hogy egy hajnali repülőjárattal elindultunk Milánóba, onnan busszal egy északolasz tóhoz mentünk, hajókáztunk egyet, majd az éjszakai járattal visszajöttünk Budapestre. Ilyen egynapos turizmussal rengeteg új élményre tettem szert, és nyilvánvalóvá vált, a világ sokkal színesebb annál, mint amilyennek én a zöldségpiacot járva, vagy a tűzhely mögül láttam. A helyzet az, hogy sokszor nem is a család zár be minket, édesanyákat, hanem mi zárjuk be magunkat, ami hosszú távon nem csak ránk, hanem a kapcsolatainkra nézve is káros. Ez volt a lecke, amit meg kellett tanulnom: a bennem élő szabad szellemű nőt megtartani.”

Ősztől ismét a képernyőn

Szeptemberben újra elindulnak a műsorai a Dunán. Jelenleg a Hogy volt? és az Almárium háziasszonya, emellett szombat délelőttönként a Súgólyuk című műsort vezeti a Bartók Rádión. Ezenkívül évek óta járja az országot a Richter Egészségváros állandó konferansziéjaként Rudolf Péter színművész, a program nagykövete társaságában, és felhívja az emberek figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára.

Mindig siet Mórichoz

Dorottyát tavaly, a 60. születésnapja körül is sok változás érte. Volt örömteli és szomorú is – elveszítette a szüleit, viszont fia révén megszületett az unokája, Móric, aki azóta is bearanyozza az életét. „A 60. születésnap minden nő életében egy katasztrófa – mondja nevetve.

– Ezen a sokkon engem az unokám segített át. Imádom Móricot, de próbálok nem sok lenni, emlékezve arra, milyen erős akaratú nagymama volt édesanyám, amikor még az én gyerekem volt baba. Szeretném megkönnyíteni a fiam és a menyem életét. Ha szükségük van rám, megyek, de vissza is tudok húzódni. Egy ilyen pici gyerekben annyi szeretet van! A szüleim egymást követően mentek el, az utolsó időszakban már mindkettőjüket kórházban ápolták. Munka után szaladtam hozzájuk, mellettük voltam, az elengedés lelkileg embert próbáló volt. Utána mindig siettem Mórichoz, aki a boldog mosolyával rengeteget segített nekem a nehéz időszakban. A menyem filmeket vág, és amikor dolgozik, gyakran én szoktam vigyázni a kicsire. Nagy szövetségben vagyunk, üdvrivalgással vár. Amikor jövök fel a lépcsőn, ő már a nyitott ajtóban tombol, mert tudja, hogy kezdődik az önfeledt játék. Ami, valljuk be, nekem is rettentő sokat jelent.”

Fiatalos nagyanyó

A műsorvezetőnek az új korosztályba lépés új feladatokat is hozott. „Felkértek az Almárium című műsor vezetésére, ami az idősebbeknek szól. Ez akkor szíven ütött, mert úgy éreztem, ez részint a korom hozadéka, de aztán arra gondoltam, miért ne lehetnék a képernyőn fiatalos nagyanyó? Pataki Ági szokta mondani: nem az a cél, hogy fiatalabbnak tűnjünk, hanem hogy a korosztályunkban nézzünk ki a lehető legjobban. Nem szeretném művi eszközökkel 38 évesnek eladni magam. Egyrészt, mert nem lenne igaz, másrészt, mert nem lennék önazonos. Fontos, hogy egy nőből a harmónia áradjon, és ne az, hogy foggal-körömmel meg akarja állítani az idő kerekét.”

Dorottya a mai napig kedveli a kihívásokat. „A szakmában is voltak meredek vállalásaim. Például, amikor komolyzene-rajongóként –mint lelkes amatőr –a Bartók Rádióban beültem a zenetörténészek és a zenészek közé műsort vezetni. Jó érzés volt, hogy a nagyok maguk közé fogadtak. Keresem a lehetőségeket, hogy kívül kerülhessek a komfortzónámon, mert számomra ez is frissítő erővel, fiatalító hatással bír.

Képek: Birton Szabolcs, Instagram

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete