Lélek Sztárok

Halála után is tragédiák kísérték Dajka Margit útját: ablakpucoló férje főbe lőtte magát, miután a színésznő elment

Szerelmi élete regénybe illő, még akkor is, ha végül tragédiába torkollott. Négyszer házasodott, de az utolsó férje, az ablakpucoló volt a szívének legkedvesebb.

Már kislányként újságot árult Nagyváradon, hogy kiegészítse a szerény családi költségvetést. Hiába volt az apja nemesi származású, léha, felelőtlen emberként nem törődött a szeretteivel, így az édesanyja mosásból, alkalmi munkákból igyekezett eltartani a családot.

Dajka Margitnak tizenkét testvére volt, és az apácákhoz járt iskolába. Amikor egyszer az egyik nővér megütötte, ő önérzetesen visszaadta a pofont. Ez a szemet szemért hozzáállás jellemezte később az egész életét.

Móricz Zsigmond a titkos kedvese lehetett

Első – még plátói szerelme – Ady Endre volt, aki gyakran vett tőle újságot. A költő erősen hatott a kislányra, miatta állított be 10 évesen a színházi pénztároshoz, és közölte, színésznő akar lenni. Ha sikerül, hátha Ady is beleszeret. A negyedik elemi után otthagyta az iskolát, és szinte a színházban élt. A hódmezővásárhelyi Fekete Sas étteremben ismerte meg első férjét, Kovács Károly színművészt. Találkozásuk napján már együtt aludtak, és el sem engedték egymást tizenhárom évig. Margit ösztönös színésztehetségként alig néhány év alatt befutott, és a pesti színházak valósággal versengtek érte. A Vígszínház mellett döntött, és rögtön főszerepet kapott Móricz Zsigmond Az égi madár című darabjában. Az akkori hírek szerint a legendás író csak miatta átírta a szövegkönyvet, és a próbák végeztével mindig együtt léptek le kávézni. Hosszas beszélgetéseket folytattak, és sokan találgatták, vajon barátság, flört vagy titkos viszony van a színésznő és a híres író között.

Bármi történt is, Dajka Margitnál a férje többé nem rúghatott labdába. Elvált, és nem sokkal később összeköltözött Kolczonay Ervin filmproducerrel. Erre a fordulatra sokan felvonták a szemöldöküket, mert egyáltalán nem illettek össze, azonban ha Margit beleszeretett valakibe, részletkérdésekkel nem foglalkozott. Ráadásul a producer egy ideig segítette is a pályáját – neki köszönhetően csöppent bele a filmes világba.

A fronton énekelt a sebesült bakáknak

Harmadik férje, Bakay Lajos ismét egy színész volt, de Margit életében az igazi nagy szerelmet Lajtos Árpád jelentette. Annak köszönhetően ismerkedtek meg, hogy a háború alatt a színésznő elindult az ukrán frontra. „Csak mások érdekelnek – nyilatkozta akkoriban. – Magamat sosem féltettem, még a háborúban sem. Mindenáron ki akartam menni a frontra, a katonák közé. Kórházban is játszottam. Haslövések, a repülősök szeme kiégve, karjuk, lábuk hiányzott. Segíteni akartam.”

Aztán jött élete férfija, a százados, aki már ott, a fronton megkérte a kezét. A színésznő azt felelte, most éppen nem jó, mert másnap el kell indulnia egy másik helyre játszani, de ha úgy alakul, még találkoznak. Erre sokat kellett várni, mert Lajtos hadifogságba került, onnan pedig fegyházba. Csupán másfél évtized után, 1957-ben vált újra szabad emberré. Ekkor azonnal Dajka Margithoz rohant, hogy megismételje a lánykérést. A színésznő azonban újfent közölte, megint nem alkalmas, mert este előadása van, de ha másnap is áll még az ajánlat, akkor örömmel hozzámegy feleségül. Attól a naptól kezdve ők ketten elválaszthatatlanok voltak. Kapcsolatukat az sem kezdte ki, hogy Lajtos a rendszer ellenségeként csak ablakpucolóként kapott munkát. A színésznő büszkén vállalta a házasságot. Azokon a napokon, amikor nem próbált, főzött a férjének, és az ételt bádogedényben vitte neki a munkahelyére. Nem érdekelte, mit suttognak a háta mögött.

Lajtos Árpád egy nappal élte túl a feleségét

Ügyes dilettáns, nem színésznő

Margit végigjátszotta az életét. Számtalan színházi és filmes alakítása mellett idős korában még megkaptuk tőle a gyerekek kedvencét, Bors nénit is. Pályáját rendkívül szerényen kezelte: „Ügyes dilettáns vagyok, nem színésznő. Magamban sohasem hittem. Nem vagyok művésznő. Margit vagyok. Margit néni” – mondta egy nyilatkozatában.

Sajnos erős dohányos volt, és ez vezetett egészségi állapotának megromlásához. Tüdőrákot állapítottak meg nála, és két héttel később már nem volt képes lábra állni. Férje éjjel-nappal mellette volt, nem fogadott látogatókat, kizárólag Ruttkai Évának engedte meg, hogy személyesen elmenjen hozzá. Miután kórházba került, a férje minden este addig ült mellette, míg el nem aludt. Egyik nap ez délután történt meg, ő pedig nem akarta zavarni a pihenésben, így hát elindult haza. A színésznő soha többé nem ébredt fel.

Csak később derült ki, hogy amikor Lajtos eljött a kórházból, a felesége már nem élt. Harminc együtt töltött, boldog év után a férfi elkeseredettségében leült az íróasztalhoz, és megírta a végrendeletét, amiben azt kérte, ne temessék Dajka Margit mellé, mert nem akarja, hogy egy börtönviselt ember besározza a ragyogó színésznő nevét. Lajtos Árpád a felesége halálának másnapján főbe lőtte magát, hogy egy másik világban újra együtt lehessenek.

fotók: Fortepan/Hunyady József, Privát, Mti

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete