Lélek Sztárok

15 kiló rizsből csinált hóembert Balázs Andi: „A gyümölcsfákra is teszek üveggömböket, hadd ünnepeljenek ők is!”

Novemberben feldíszíti az otthonát, és még a kertjében lévő gyümölcsfákra is felakaszt néhány színes üveggömböt. A magnójából karácsonyi dalok szólnak, a Last Christmas és társai.

Nincs még egy olyan hazai színésznő, aki Andinál jobban várná a karácsonyt! Az ünnep szeretetét Gyomaendrődről hozta magával. „Szerencsés gyerekkorom volt. A szüleim csodálatos téli ünnepeket varázsoltak nekünk. Én még kiskamaszként is hittem, hogy a Mikulás és az angyalkák hozzák az ajándékokat. Csupa szeretet vette körül a családi karácsonyainkat, mindent közösen csináltunk. Főztünk, fát díszítettünk. A fenyő beszerzése is hatalmas esemény volt. Édesapám minden évben gyökeres fát vett a helyi piacon, és tavasszal kiültette a kertbe. Némelyik többméteresre megnőtt, amikor hazamegyek a szülői házhoz, mindig eszembe jutnak a gyerekkorom meghitt karácsonyai, és ez jó érzéssel tölt el” – meséli Andrea.

Hóember 38 zokniból, 15 kiló rizsből

Huszonöt éve a fővárosban él, de a karácsonyt most is ugyanúgy várja, mint gyerekkorában. Csak már magának teremti meg az ünnep csodáját. „Én már karácsonyi mámorban élek. Szeretek készülődni, dekorálni, ajándékokat csomagolni. Begyújtok a kandallóba és karácsonyi dalokat hallgatok. Szól George Michael, Mariah Carey és a többi klasszikus. Novembertől előveszem a manókat, a szarvasokat, a diótörő figurákat, és feldíszítem a házunkat. A kertben lévő gyümölcsfákra is teszek üveggömböket, hadd ünnepeljenek ők is!” – meséli nevetve.

Andrea nyolc színdarabban látható, mégis szakít időt arra, hogy saját kezűleg készítse az ajándékokat. „A gyerekek mindig kapnak igazi ajándékot, de mi, felnőttek csak valami vicces és jelképes dolgot adunk egymásnak. Sok kis papírcetlire írjuk fel a keresztneveket, és bedobjuk egy kalapba. Húzással döntjük el, hogy ki kinek ajándékoz. Szerencsés esetben minden évben egy másik családtagomat lepem meg. Egyébiránt szeretem a hozzám közelállókat személyre szóló, ötletes dolgokkal megajándékozni. Egyszer 38 darab zokniból csináltam hóembert, és mindegyik hasonlított a gazdájára. Csonka András hóemberének például egy mikrofon volt a kezében, hiszen ő énekes-színész. Mivel a zokni-hóembereket rizsszemekkel töltöttem meg, képzelheted mit szóltak a közértben, amikor a párom, Gábor 15 kiló rizst vásárolt egyszerre.”

A kézműves adventi koszorút szereti

A két évtizede együtt élő párnak műfenyője van. „A pandémia alatt nagyobb igényünk lett a békességre, a nyugalomra, ezért már december elején feldíszítettük a karácsonyfánkat, és ezt a szokásunkat azóta is megtartottuk. Szeretek gyönyörködni a gazdagon dekorált műfenyőben, és nem kell aggódnom amiatt, hogy szentestére lehullik a levele.” Adventi koszorút is szívesen készít, de ha arra már nem jut ideje, akkor sem a nagyáruházak kínálatából választ.

„Tetszenek a kézműves koszorúk. Piacon is szoktam venni idősebb néniktől. Értékelem, hogy a két kezével csinálta, és mindketten jól járunk. Az én otthonom szebb lesz az ő adventi koszorújától, neki pedig örömöt szerzek azzal, hogy eladta nekem.”

A süteményt a vendégek viszik

Karácsonykor meghívja a családtagjait és a barátait magukhoz vendégségbe. „Főzni én szoktam, hagyományos ünnepi ételeket, de arra kérek mindenkit, hogy süteményt hozzon magával, így legalább sokféle édességet megkóstolhatunk. December 25-én és 26-án játszom a Karinthy Színházban, de ettől lesz tökéletes az ünnepem. Napközben a szeretteimmel vagyok, az estét pedig a közönséggel töltöm. Boldogabb karácsonyt el sem tudok képzelni.”

Kedvenc énekesei csinálják a fesztivált!

December 3-án elindult a Csináljuk a fesztivált! legújabb évada a Dunán. Andrea az egyik zsűritag. „Az előző évad számomra kedves előadói mellett Bangó Margit, Kovács Kati és Poór Péter szerepel a mostani zenés show-műsorban. Nagyon tetszik, hogy nem a saját dalaikat adják elő, hanem mások slágereit éneklik. Sokat sírtam, nevettem, táncoltam, nem fogtam vissza magam, amikor az érzelmeimet kellett kimutatni. Imádom ezt a tévéműsort, és nagy boldogság, hogy a közönség is várja a szombat estéket.”

Fotó: Korponai Tamás, Privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete