Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Nők és férfiak

"És most jön a tanulság. Kedves Hölgyek! Még ma sem késő bevonni életünk párját az otthoni munkába."

Kíváncsi lennék, 8-án hány nő kap virágot a nőnap alkalmából. Valószínűleg sokkal kevesebben, mint harminc-negyven évvel ezelőtt. Abban az időben a kis csokor hóvirág volt divatban, amit a metrólejárónál üldögélő nénikék árusítottak. Ma már ez elképzelhetetlen, hiszen a kora tavaszi kis virág szigorúan védett lett, és súlyos büntetést kell fizetnie annak, aki az erdőben letépi, pláne árusítja. E halványuló ünnep kapcsán néhány gondolat a nőkről és a férfiakról. Először is hadd kezdjem azzal, talán némely férfiban felvetődik a kérdés, miért is kellene ünnepelni a nőket. Erre – félig-meddig – humorosan azt mondanám, no de, uraim, minket csak ezen az egyetlen napon ünnepeltek, mi meg az év maradék 364 napján ünneplünk, kényeztetünk, körülugrálunk titeket. Ne szépítsük, a nőkre manapság sokkal több teher hárul. Hiszen a legtöbb nő ugyanúgy dolgozik, mint a férj, miközben ellátja a családot, bevásárol, háztartást vezet, gyereket nevel, és még az idős szülőkkel is törődik. Hány műszak is ez? Jó-jó, tudom, van kivétel, amikor mindent együtt csinálnak, megosztják a feladatokat, de ritka ez, mint a fehér holló.

Vegyünk csak egy egészen egyszerű, hétköznapi dolgot, a házimunkát! Egy kutatás szerint – mert már ezt is kutatják – a férfiak nem úgy tekintenek a rendetlenségre, mint mi, nők. Kiderült, a férfiak nem azért rendetlenek, mert nem akarnak segíteni, hanem máshogy határozzák meg a rendetlenséget, mint a nők. Ha egy férfi például koszos tányérokkal teli mosogatót lát, fel sem merül benne, hogy rögtön cselekednie kellene, vagyis el kellene mosogatni. Míg a nők sokkal érzékenyebbek a rendetlenségre, és hamarabb érzik úgy, hogy el kell tüntetni a koszos edényeket. Azért az is sokat elárul, hogy ha már egy férfi részt vesz a házimunkában, sokkal kényesebb a rend megőrzésére, a tisztaságra, mintha mindent készen kap.

És most jön a tanulság. Kedves Hölgyek! Még ma sem késő bevonni életünk párját az otthoni munkába. Egy kellemes, finom vacsora után meg lehet beszélni, hogy ettől kezdve ki mit csináljon, hogyan osszák meg a feladatokat. Ha a társunk felméri a helyzetet, és elfogadja az új játékszabályt, hamar rájön arra, hogy egy nyugodtabb, kipihentebb, derűsebb feleséget talál otthon, akivel lényegesen több közös időt tölthetnek együtt.

Szeretettel: Judit

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete