Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Érdemes idegeskedni?

„A változást elhozhatja például az, ha munkahelyet váltunk, a családbeli feszültséget pedig megpróbáljuk megbeszélni és így feloldani.”

Azt hiszem, erre a kérdésre mindannyian ugyanazt válaszoljuk: NEM! Idegeskedni, stresszelni nem érdemes, sőt nagyon veszélyes is, mert árt az egészségünknek. A napokban olvastam Dumitru Constantin Dulcan román neu­rológus professzortól a következő megállapítást: már 5 perc idegeskedés is akár 6 órára leállíthatja a teljes immunrendszerünket. Így a kórokozók könnyebben bejuthatnak a szervezetünkbe, ahol különféle betegségeket robbanthatnak ki. Tudom, ez most igen leegyszerűsítve hangzik, de nem vagyok szakember, viszont egészségtudatosan élek. Mindenesetre elég ijesztő ez az információ. Azonnal eszembe jutott, hogy bár nyugodt teremtésnek lát a külvilág, bizony velem is előfordul, hogy dühös leszek, aggódom, olykor még szorongok is. A fentieket kiegészítem még azzal, amit egy másik orvostól hallottam: „Olyan, mint betegség, nem létezik, van viszont kezeletlen, feloldatlan stressz, ami szép lassan valamilyen testi tünetet, később akár betegséget okozhat”.

Mire kell gondolnunk, amikor hosszantartó stresszről beszélünk? Például nap mint nap bejárunk egy olyan munkahelyre, amitől egyre jobban összeszorul a gyomrunk, szorongani kezdünk. De a családon belül is keletkezhet hosszantartó feszültség, akár a házastársunkkal, akár a gyerekeinkkel, vagy ha az anyós a menyével nem tud összehangolódni, és még hosszan sorolhatnánk.

Mit lehet tenni, hogy ezek a stresszhatások ne állandósuljanak, és ne rombolják az egészségünket? Tudom, könnyű azt mondani, de legjobb megoldás, hogy változtatunk! Ez lenne az első és legfontosabb dolgunk. A változást elhozhatja például az, ha munkahelyet váltunk, a családbeli feszültséget pedig megpróbáljuk megbeszélni és így feloldani. De az is segíthet, ha a saját gondolkodásmódunkat megvizsgáljuk, és azon változtatunk. (Mert, ugye, nem gondoljuk azt, hogy mi tökéletesek és hibátlanok vagyunk?) Ha ez sikerül, akkor máris sokat tettünk az egészségünkért, a lelki harmóniánk megteremtéséért. Tudom, sok módja van a stresszoldásnak, nekem a gyaloglás vált be a legjobban. Ez gyorsan feloldja a bennem lévő feszültséget, és egy óra múlva már bármilyen gondomra tisztább fejjel tudok ránézni.

Szeretettel: Judit

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete