Lélek Sztárok

Kornatártalanul Endrei Judittal: 4 percnyi beszélgetés

A gyerekeimtől tanultam meg, örülnek, ha végre otthon vannak, ha véget ért számukra a „munka”, hadd ne kezdjék rögtön felidézni a történteket. De később szóra lehet, sőt kell őket bírni, érdeklődéssel, türelemmel, valódi odafigyeléssel.

Szeretek beszélgetni! Ennek alapja az olthatatlan kíváncsiságom, ami kisgyerekkoromban ébredt fel bennem, és azóta is velem van. Anyukám mesélte, hogy talán 5 éves lehettem, amikor kettesben utaztunk a vonaton, Tiszatenyőről Szolnokra, ami kb. félórás út. Egyfolytában kérdezgettem anyukámat: az mi, az miért van ott, az hogy van… és így tovább, vég nélkül. Velünk utazott egy bácsi, aki a leszálláshoz készülődve csak annyit jegyzett meg édesanyámnak, asszonyom, minden tiszteletem az öné, hogy ennek a kislánynak a kifogyhatatlan kérdéseire türelmesen válaszolgatott. Nos, máig megmaradt a kíváncsiságom, de most már kiegészül azzal, hogy a válaszokat én hallgatom, nagy érdeklődéssel. A szűk környezetem a megmondhatója, mennyire szeretek beszélgetni, miközben valódi figyelemmel hallgatom a másikat. Ezért is döbbentett meg egy statisztika, mely szerint az emberek zöme napi 4 percet tölt valódi, értelmes, tartalmas beszélgetéssel. El sem tudom ezt képzelni. Pedig mennyi mindenre jó egy beszélgetés! Először is általa megismerhetjük egymást. Sokszor érzem, ha valaki csak megosztja velem a gondjait, már megkönnyebbül, kisebb a teher rajta. És beszélgetve még az is lehet, megtalálja a megoldást, vagy legalábbis azt, merre induljon el.

Az értő figyelem azt jelenti, valóban érdeklődünk a másik iránt, és fontos nekünk a mondanivalója. És ezt ő is kell, hogy érezze. De beszélgetni nemcsak a problémáinkról lehet, a jó hangulat, a humor, a nevetés, egymás mosolyra fakasztása szinte gyógyír lehet egy-egy nehezebb nap után. És ott vannak a gyerekeink. Egy jó tanács: amikor hazaérnek az iskolából, soha ne kérdezzük rögtön, mi történt ma. A gyerekeimtől tanultam meg, örülnek, ha végre otthon vannak, ha véget ért számukra a „munka”, hadd ne kezdjék rögtön felidézni a történteket. De később szóra lehet, sőt kell őket bírni, érdeklődéssel, türelemmel, valódi odafigyeléssel.

Beszélgetni sok mindenről lehet. Ha érdeklődők vagyunk, és megvan bennünk a figyelem és kíváncsiság a másik iránt, ekkor visszaszerezhetjük a szavak elveszett súlyát. És ez mindennél fontosabb manapság, amikor sokan választják a telefon „simogatását” a jóízű beszélgetés helyett.

Szeretettel: Judit

Judit további cikkeit ide kattintva olvashatja.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete