Lélek Sztárok

Pásztor Erzsi: „Csodálkozom azon, miért kapom ezt a sok jót az emberektől”

Magyarországon ő a legidősebb aktívan játszó színésznő, a rajongók a mai napig elhalmozzák ajándékokkal és előadás után a művészbejárónál várják közös fotóért, autogramért.

Nemrég közös interjút készítettünk Pásztor Erzsivel és Détár Enikővel, és nem csak az derült ki, miért is olyan mély az ő barátságuk, hanem az is, hogy nem Enci a 87 éves színésznőő egyetlen rajongója az ismert emberek közül.

„Enikő nagyon empatikus és csupa szív ember. Tudom, hogy elfoglalt, de mindig felajánlja a segítségét. Jólesik, hogy számíthatok rá. Gyakran utazunk együtt a vidéki fellépésekre is. Ő vezet, én az anyósülésen sztorizgatok. Velem mindig rengeteg dolog történik. Például a múltkor a színház kapuja előtt megállít egy nő. Kérte, hogy csináljunk közös fotót, de mivel sötét volt, nem láttam az arcát. Mondtam neki, gyere ide a lámpaoszlop alá, hadd nézzelek meg jobban. Ekkor vettem észre, hogy Dolly volt az! Sosem találkoztunk korábban, de azt mondta, annyira szerette az előadást, hogy muszáj volt gratulálnia nekem” – árulja el Pásztor Erzsi, aki jelenleg Enikő édesanyját játssza a Fergeteges látogatás című darabban a Turay Ida Színházban. „Ezt a vígjátékot nekem írta Varsányi Anna. Két éve telt házakkal megy, fantasztikus sikerünk van, a pályám egyik csúcsa.”

A Fergeteges látogatásban ezt a kanapét ugorja át az idős művésznő

„Van egy jelenet, amiben Erzsike egy laza mozdulattal átugorja a kanapét. A színpadon szinte tapintani lehet a közönség aggodalmát, csaknem egyszerre szisszennek fel, nehogy egy rossz mozdulat miatt kitörje a bokáját. Erzsike »mutatványa« mindig sikerül, óriási ovációt kap, az előadás után pedig tömegek várják a művészbejáró előtt – meséli Enikő. – Popsztárnak kijáró népszerűség övezi. Fiatalok, idősek egyaránt rajonganak érte. A színházban mindenki úgy véli, a háziorvosnak receptre kellene felírnia Erzsikét, mert ahol megjelenik, ott garantált a jókedv. A hatalmas szívével és fáradhatatlan energiájával bearanyozza a körülötte lévőket.”

„Csodálkozom azon, miért kapom ezt a sok jót az emberektől. Egy asszony kövekből kirakott angyalkával lepett meg, és azt írta a kísérőkártyára, hogy ez az angyal vigyázzon rám. Egy másik hölgy levendulából készített babát ajándékozott nekem, amit az éjjeli lámpámra akasztottam fel. Amikor a lányom nálam aludt, azt mondta: »Mami, olyan mintha ravatalozóban feküdnék, annyi virág vesz körül.« Meghatódom azon a szeretethullámon, ami felém árad. Magyarországon én vagyok a legidősebb aktívan játszó színésznő. 87 évesen már nem tervezek előre, csak az adott hónap jöhet szóba. Annak idején a színművészeti főiskolán az osztályfőnököm, Szinetár Miklós azt mondta: »Erzsike, te addig leszel színpadon, amíg az agyad és a lábad bírja!« Manapság gyakran eszembe jut Szinetár véleménye. Jó lenne, ha tényleg így történne! Sokáig szeretném boldoggá tenni az embereket.”

„Azt kívánom, hogy legalább száz évig legyél velünk! Egy igazi kincs vagy számunkra!” – teszi hozzá Enikő. Pásztor Erzsi pedig felém fordulva azt kérdezi: „Hogy látja? Nem lesz kicsit sok az egymás dicséretéből? Pedig mi csak a színtiszta igazat mondtuk!”

Fotó: Birton Szabolcs, Hurta Hajnalka

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete