Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Még egy kis mediterrán

A Göteborgi Egyetem kutatói több ezer, a hetvenes éveiben járó ember egészségét követték nyomon sok éven keresztül. Az Age című szakfolyóiratban közzétett tanulmány megállapítása szerint 2-3 évvel növeli a hosszabb élettartam esélyét, ha valaki tartósan mediterrán étrenden él.

Néhány hete arról meséltem, miért egészséges mediterrán módra étkezni. Bízom benne, hogy vannak, akik miközben olvasták az írásomat, bólogattak, hogy igen-igen, én is így csinálom. De talán abban még jobban reménykedem, hogy olyanok is akadtak, akik úgy döntöttek, kipróbálják, és beleillesztik az életükbe. Összegyűjtöttem még néhány nyomós érvet, miért is érdemes megbarátkozni a mediterrán étrenddel.

Az így étkező idős embereknél lassabban következik be a szellemi hanyatlás – állapították meg amerikai kutatók. Mintegy 4 ezer, 65 év feletti ember étkezési szokásait és szellemi funkcióit vizsgálták a chicagói Rush Egyetem orvosi központjában. Kiderült, hogy a sok gyümölcsöt, zöldséget, olívaolajat, magvakat, halat és kevéske bort fogyasztó idős emberek jobban megőrizték szellemi képességeiket. A Göteborgi Egyetem kutatói több ezer, a hetvenes éveiben járó ember egészségét követték nyomon sok éven keresztül. Az Age című szakfolyóiratban közzétett tanulmány megállapítása szerint 2-3 évvel növeli a hosszabb élettartam esélyét, ha valaki tartósan mediterrán étrenden él. Tognon kutatásvezető elmondta, hogy az étrend előnyei az ételek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásában rejlenek. Az orvosok azt is hangsúlyozzák, hogy a mediterrán étrend gyorsan csökkenti a szívroham és az agyvérzés kockázatát, ráadásul a zsírszegény diétáknál hatékonyabban segít az alacsonyabb testsúly megőrzésében is. Eljutottunk az elhízás témájához, ami bizony nálunk, Magyarországon óriási probléma. Érdemes megfontolni, amit a szakértők írnak: legjobb, ha figyelünk a tápanyagbevitelre, mert a radikális fogyókúrák igencsak károsak. Táplálkozzunk egészségesen, ahelyett, hogy az ész nélküli kalóriakorlátozásra összpontosítanánk.

Tehát ha valaki ezt az étrendet választja, akár két-­három évvel is meghosszabbíthatja az életét. Szinte hallom, hogy néhányan mit válaszolnak erre. Két-három év? És ezért mondjak le a csülkös bablevesről? Vagy a jó kis sertéspörköltről? Nos, kedves Olvasó, van egy ötletem. Gondolja most végig, jó részletesen, mi minden szép és jó történt önnel az elmúlt néhány évben. De jó alaposan szedje sorra! És akkor el tudja dönteni, mit érdemes választani…

Szeretettel: Judit

Endrei Judit többi írását ide kattintva tudja elolvasni.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete