Lélek Sztárok

Rettegtek a szomszédai Latinovits Zoltántól: a liftbe sem mertek vele beszállni

A színész nem volt éppen a legkedvesebb lakótárs a garzonházban, sok pletyka kering ma is róla a társasház falain belül.

Budapest szívben, a Bajza utca 1. szám alatt található a főváros egyik legkülönlegesebb épülete, az a „Garzonház”, amely az évtizedek alatt számtalan sztárnak adott otthont. Többek között Korda György és Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán is egy időben volt a lakója, utóbbitól féltek a szomszédok, mert a színészkirály nem csak a szakmájában volt öntörvényű. Rigolyái miatt kerülte az épület lakóinak többsége. Rettegtek tőle, zárkózott, megközelíthetetlen művésznek tartották.

Rettegtek a rigolyái miatt

1967-ben adták át a több mint százötven lakással rendelkező épületet, amely Budapesten először huszonnégy órás portaszolgálattal rendelkezett. Mai szemmel meglepőnek tűnhet, de az alapító okiratába volt foglalva, hogy kizárólag egyedülállók vagy gyermektelen párok költözhetnek be a garzonházba. Ami sokkal inkább előny volt, mint hátrány és csak úgy vonzotta a kulturális élet nagyjait.

„Az egyik első beköltöző Ruttkai Éva színésznő volt, de lakott itt a párja a színészlegenda Latinovits Zoltán is, aki állítólag nem szeretett a liften osztozni. Rigolyáit a szomszédok is ismerték, ezért ha őt látták a felvonóban, inkább vártak még egy kört vagy lépcsőn mentek – olvasható Kordos Szabolcs Egy város újabb titkai című könyvében, amit a Blikk idézett.

„Egyidejűleg annyi híresség élt a házban, hogy a lakógyűlés egy díjkiosztóra hasonlított – drámai előadásokkal tarkítva”

A legendás épületet az évtizedek során szépen felújítottak. Máig keringenek az ott élők között a legendás elődök történetei.

„Én is hallottam róla, milyen sztárok laktak itt korábban. A színészkirály Latinovits Zoltán volt az egyik leghíresebb lakó, akit tiszteltek a szomszédok, de kicsit rettegtek is a rigolyái miatt. Így inkább tisztes távolból figyelték, a liftbe sem szálltak be vele együtt” – idézte fel a régmúlt legendáját egy lakó.

Az épület lakója volt még Korda György is, itt volt ugyanis élete első lakása, amin már nem a szüleivel osztozott. Gyuri bácsi egy emelettel Latinovits és Ruttkai alatt lakott. A hatodikon pedig a rendező Horváth Ádám, és színésznő felesége Csűrös Karola és az énekes Payer András lakása kapott helyet.

Beszélőviszonyban voltak

„Elég nagy volt az épület és nem igazán volt jellemző, hogy szomszédoltunk volna, de Latinovits Zoltánnal kialakult köztünk egyfajta beszélő viszony és gyakran én vittem be kocsival a Fészek Klubba, mivel ő akkoriban nem vezetett. Azt persze költői túlzás lenne állítani, hogy barátok lettünk volna, ugyanis ő egy magának való ember volt, mint minden zseni” – magyarázta Korda, aki akkoriban a Bobi nevű kutyájával osztotta meg az otthonát, akire nem néztek jó szemmel a szomszédok.

„Szegénykémet mindig meggyanúsították, hogy odapisil a folyosóra, ami nem volt igaz. Hiszen gondosan ügyeltem arra, hogy időben kivigyem és házon kívül végezze el a dolgát. Épp az egyik ilyen alkalommal, amikor rohantunk lefelé a lépcsőn a recepciónál ott állt Latinovits és megkérdezte, hova megyünk ilyen sietősen? Mire elpanaszoltam, hogy szegény kutyát mindig bántják, hogy mindenhova odapisil. Erre Latinovits megsimogatta a fejét és azt mondta neki: A sorstársam vagy. Ez egy igazán lelkéből jött mondat volt” – mesélte Gyuri bácsi, arra utalva, hogy Latinovits tisztában volt vele, nem különösebben kedvelik őt a szomszédok.

Kártyaszoba és eszpresszó az épület aljában

A ház alsó szintje viszont igazi közösségi térként funkcionált, ahol kávézni, társalkodni is tudtak a lakók az eszpresszóban.

„Volt egy kártyaszoba is, ahova nagyon sok híres ember járt, többek között a világ egyik legjobb futballistája, Sándor Károly Csikar, aki az én kártyapartnerem volt. Tehát nyugodtan ki lehet mondani, hogy az épület igazi szórakoztató komplexum volt, ami rengeteg embert vonzott” – jelentette ki a zenész.

Fotó:  Fortepan / Szalay Zoltán

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete