Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: A hosszú élet titka

No és a harmadik ajánlás: nevess háromszor annyit! Nevetni nagyon jó. A mosolygás, a kuncogás, a kacagás, a hahotázás elűzi a stresszt, és embereket kapcsol össze.

Amikor előadást tartok az aktív idősödésről, mindig megkérdezem a közönséget, ki az, aki örökké szeretne élni. Még soha senki nem tette fel a kezét. Ez megnyugtató, már csak azért is, mert – napjainkban legalábbis – ez még lehetetlen. Viszont a legtöbb ember sokáig szeretne élni. Nemrég találtam ezt a kínai közmondást, nagyon egyszerűen foglalja össze, mi is a hosszú élet titka: egyél fele annyit, sétálj dupla annyit, nevess háromszor annyit! Ha betartanánk ezt az ajánlást, jó eséllyel meghosszabbíthatnánk az életünket. Egészen pontosan az egészségben eltöltött évek száma gyarapodna. Hiszen amikor arról beszélünk, de jó lenne sokáig élni, arra vágyunk, hogy aktívan, a lehető legjobb testi és szellemi állapotban maradjunk szeretteink köré­ben. Nem pedig kiszolgáltatottan, a családot, a környezetet terhelve az ápolásunkkal.

Nézzük egyenként a kínai közmondás ajánlását! Egyél fele annyit! Ma már sok-sok kutatás igazolja, bizonyítja, hogy idősödve csökkenteni kell a bevitt táplálékot. Az életkor előrehaladtával lassul az anyagcserénk, csökken az energiaigényünk. A szakemberek szerint éppen ezért csökkenteni kell a napi kalóriabevitelt, kb. 30% -kal. Ugyanakkor figyelnünk kell a jó tápanyagellátásra. Én hiszek a minőségi étrendkiegészítők hasznosságában. Hiszen ma már lehetetlen a napi étkezések során bevinni a szükséges vitamin- és ásványianyag-mennyiséget.

A második ajánlás: sétálj dupla annyit! Erről már nagyon sokszor beszéltem, hogy ebben a korban a legideálisabb a tempós gyaloglás. Nem sorolom fel valamennyi pozitív hatását, csak néhányat. Csonttömeget épít, csökkenti a csontritkulás kockázatát. Javítja a szív egészségét, a keringést. Helyreállítja a vérnyomást, oldja a stresszt.

No és a harmadik ajánlás: nevess háromszor annyit! Nevetni nagyon jó. A mosolygás, a kuncogás, a kacagás, a hahotázás elűzi a stresszt, és embereket kapcsol össze. Azt pedig már sok-sok kutatás igazolta, hogy milyen jótékony hatással van az egészségünkre. Egyebek közt boldogságérzetért felelős hormonokat, endorfinokat is felszabadít, ez pedig a fájdalmat és a stresszt is enyhíti. Kívánom, hogy minél több vidám, nevetésre okot adó pillanata legyen az életüknek!

Szeretettel: Judit

Endrei Judit többi írását ide kattintva tudja elolvasni.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete