Lélek Sztárok

Latinovits féltékenységével üldözte és gyilkossággal fenyegette Ruttkai Évát: „Egyszer tényleg én öllek meg!”

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy sose halljunk Ruttkai Éváról, hiszen a II. világháború alatt a származása miatt az édesanyjával együtt bujkálni kényszerült.

Eőry Kató színésznő lakásán húzták meg magukat, majd Eőry lányának irataival menekült biztonságosabb helyre.

Mindig színésznőnek készült (a legendás Lakner-féle gyermekszínházban játszott) így boldog volt, mikor a háború után a Nemzeti Színház tagja lehetett. Itt szeretett bele a kor ünnepelt színészébe, Gábor Miklósba, akivel 1950-ben házasodtak össze, majd három évvel később megszületett közös gyermekük, Júlia.

Hét évvel később, Miskolcon ismerkedett meg Latinovits Zoltánnal. Forgószélként csapott le a szerelem, igazi ,,héja nász az avaron” kapcsolat volt az övék. Négy éve egy árverésen bukkant fel Latinovits egy levele, amelyet Gyuláról írt a Szegeden játszó Ruttkainak. Latinovits féltékenységében odáig merészkedett, hogy a darabban szerelmével együtt szereplő Gábor Miklóst ócsárolta (pedig három éve már vele élt Ruttkai).

Endrődi Sándor utca 67., Ruttkai Éva színművésznő a Latinovits Zoltánnal közös otthonukban.

„G. úr ízléstelen becstelensége undorít el, aki Szegeden mindig eljátssza a martyr szerelmes családfőt. Ez sajnos idegesítően hamis és raffinált – következésképp becstelen; mint a színjátszása; mint az élete”. Később aztán levelében Ruttkai „felé fordult”.

„Drága mindenem, kimondhatatlanul várlak és szeretlek. Kívánlak, vágylak. Kérlek, ne mutogasd sokat rossz fürdőruháidban a melledet! Mert egyszer tényleg én öllek meg! Gondolatban most végigtapadok rajtad, nyári verejtékünkön, röpülni akarok veled, túl mindenen, túl rohadt életünkön és rohadt társadalmunkon.”

A nagy szerelemnek Latinovits tragikus halála vetett véget. 1976 nyarán Balatonszemesen ütötte el egy vonat. Az öngyilkosság teóriáját erősíti a mozdonyvezető vallomása, aki állította, a színészkirály feltett kezekkel állt a síneken.

Ruttkai Évánál 1984-ben diagnosztizálták a mellrákot.

A sors furcsasága, hogy Gábor Miklóst pont abba a kórházba vitték a nem életveszélyes problémájával, ahol Ruttkai is feküdt utolsó napjaiban. Egy emelet választotta el őket, mikor a színésznő örökre elment… Nyugodj békében, Ruttkai Éva!

Forrás: ujsagmuzeum.hu

Fotó: Fortepan / Lugosi Szilvia, Fortepan / Szalay Zoltán

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete