Lélek Sztárok

Vegyészmérnöknek készült, Vitray miatt kvízmester lett: egy éve hunyt el Vágó István

Ma egy éve, hogy nincs közöttünk a kvízmester. Vágó Istvánra emlékezünk.

Vágó István halála még szeretteit is váratlanul érte, még úgy is, hogy élete utolsó éveiben többféle súlyos betegséggel élt együtt. Egy éve, hogy nincs közöttünk, de bármennyire is fáradhatatlanul rohan előre az idő, a kvízmester emléke nem kopik. A 74 éves korában elhunyt kvízmestert nemcsak felesége, Judit gyászolja, hanem fia és unokája is. És persze a sok jóbarát, akik Judit asszony kezét azóta is fogják.

„Soha nem gondoltam volna, hogy a barátok ennyire szeretnek minket, engem. Miután Isti elment, még inkább itt vannak velem, mellettem, óvnak, féltenek, vigyáznak rám, nem hagynak magamra” – nyilatkozta a BEST magazinnak februárban Judit asszony néhai férje 75. születésnapja alkalmából.

Briliáns műsorvezető volt; páratlan műveltsége, szigorú, mégis szeretetteljes személyisége miatt tévénézők milliói néztek fel rá. Kvízprofesszornak hívták, de tiltakozott a megszólítás ellen. Tudásáról inkább szerényen nyilatkozott, holott tizenkét nyelven beszélt. Angolul, németül, franciául, spanyolul kiválóan, felsőfokon, de olasz és portugál nyelven is „interjúképesen”. Sőt, oroszul, lengyelül és svédül is megértette magát. Arabul, törökül, hindiül írni tudott, haláláig foglalkozott a finn, és a japán nyelvvel, de a kínai nyelv tanulásába is belefogott. Emellett zenerajongó is volt. Muzsika iránti szenvedélyét – sokak örömére – nem csak a saját szórakoztatására művelte; a Favágók zenekarban is sokáig basszusgitározott. De volt alkalma egy színpadon játszani többek között Fábián Julival is.

Hosszú évekig volt a csúcson, olyan műsorok kapcsolódnak a nevéhez, mint az Álljunk meg egy szóra, amelyet 1987 és 1997 között vezetett. Vagy a Legyen Ön is milliomos 2000 és 2007 között. Az RTL után a TV2-nél már csak rövid ideig alkalmazták, később a saját ötletén alapuló átVágó műsort vezette a Story4-en, 2013-tól pedig áltudományos témákat járt körte Szekptikus vagyok című műsorában. A televíziónál egy idő után nem kapott több lehetőséget, ami fájó pont volt az életében, mégis mindig jóleső érzéssel sétált be a televízió stúdiókba, ahol első perctől otthonosan mozgott. Örült a régi kollégáknak, de az újak felé is figyelemmel fordult, kortól és nemtől függetlenül tegeződni szeretett. „Amikor nem tegeznek vissza, az szörnyű érzés” – reagált az iránta érzett kollegiális tiszteletre Rónai Egonnak az ATV-ben korábban.

Az egykori vegyészmérnököt Vitray Tamás fedezte fel a Riporter kerestetik című műsorban. Ennek köszönhetően 1976-tól már televíziós vetélkedőket és nyelvművelő műsort is vezetett. „A Riporter kerestetik zsűrijében ültem, és úgy véltem, nagy ’lelet’ bukkant elő a hazai tévézésben. aztán a poliglott mérnök-üzletkötőt igyekeztem rábeszélni, hogy inkább az MTV-t válassza a külkereskedelem helyett. Sikerült, amint sikerült az is, hogy az általam vezetett kis egységnek lett a tagja, és szinte a közönség rokonszenvét is azonnal elnyerte, mint vetélkedők derűs, nagy tudású és kedvelt mestere. És ahogyan múltak az évek, Vágó Pista kimagasló specialistaként uralta a műfajt, e tekintetben csak növekedett az elismertsége a nézők szemében” – emlékezett a Blikknek korábban Vitray.

Élete utolsó éveiben főleg politikai szerepvállalása miatt került a figyelem középpontjába. Sok terve volt még, nem készült távozni még.

Nyugodjék békében!

Fotó: TV2

Szöveg: Szakszon Zsanett

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete