Lélek Sztár

Újra kellett tanulnia a jó anyaságot Jakupcsek Gabinak: „Szülőként nekem is változnom kellett”

Két fia, a 39 éves Bálint és a 36 éves Marcell már saját családot alapított, míg a 16 éves Emma egy másik generációhoz tartozik, ami édesanyaként új kihívásokat jelentett Gabi számára.

„Szülőként nekem is változnom kellett. A mai gyerekek máshogy kommunikálnak, nincs annyi személyes tapasztalásuk, mint nekünk volt. Ehhez képest kell őket megtanítani a világra, és pótolni az érzelmi intelligenciát. Emma egyébként hasonló típus, mint én: szeret néha elvonulni, hogy a saját dolgaira is tudjon figyelni. Most azt a korszakot éli, amikor nekem kell bejelentkeznem hozzá, vagy csak csendesen várni, hogy felém forduljon” – árulja el a televíziós műsorvezető, aki a gyereknevelés terén bizonyos kérdésekben szigorú.

„A legfontosabb a bizalom: sok mindent megengedek, de ennek a záloga, hogy a felállított szabályok be legyenek tartva. A szüleim engem is szabadjára engedtek, én is ezt az elvet viszem tovább, ugyanakkor mindig tudnom kell, hogy mi történik a gyerekemmel, merre és kikkel van. Nem ellenőrzésből, hanem a biztonsága érdekében. Az erkölcsi kérdésekben is szigorú vagyok: a megbízhatóság, a kötelességtudat és a pontosság nálam alapkérdések. Emmánál is megtartottam ezeket az elveket, de a szokások megváltoztak, ahogy a mai gyerekek felnőnek, ezért rugalmasabbnak kell lennem, és próbálok alkalmazkodni az új elvárásokhoz.”

Gabi az unokájával, Vincével

Több generációt tart össze, könyvet is ír erről

Gabi a mai napig aktívan dolgozik. Nem az a típusú nagyszülő, aki bármikor átszalad segíteni az unokáknak, azonban a családi összetartást mindennél többre tartja.

„Nem vagyok klasszikus nagymama, a munkám miatt nincs annyi időm, hogy csak unokázzak, de nyáron és az iskolai szünetekben megpróbálok minél több időt velük tölteni. A fiaim ezt tudják és elfogadták. Nagymamaként egyébként nem nevelek, követő üzemmódban vagyok, azt teszem, amit a szüleik kérnek, de általában úgy találkozunk, hogy mind együtt vagyunk. Nagyon fontosnak tartom, hogy nálam és velem is legyenek, szeretem, amikor együtt az egész család. Óriási kihívás több generációt összetartani, és összehangolni a munkát a családi élettel” – meséli Gabi, akinek készülő könyvét is ez a gondolat ihlette.

Fotó: privát, TV2