Vörösboros-mazsolás marhapörkölt sós fánkkal
Hozzávalók:
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 kg marhalábszár
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 2 szem paradicsom
- 1 tv-paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- só, frissen őrölt bors
- 2 dl száraz vörösbor
- 2 dl paradicsom-püré
- 15 dkg mazsola
- 1 kg burgonya
- 7 g szárított élesztő
- liszt
- só
- olaj a fánk sütéséhez
Elkészítés:
- A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, enyhén sózzuk, és puhára dinszteljük. Beletesszük a felkockázott marhahúst, és körbepirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, és hozzáadjuk a meghámozott, megreszelt répákat. Együtt dinszteljük, majd beletesszük a felkockázott paradicsomot, a felkarikázott paprikát, zúzott fokhagymát, babérlevelet.
- 5-10 percig kevergetve főzzük, amíg a zöldségek kicsit összeesnek, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Összeforraljuk, sózzuk, borsozzuk, és lefedve főzzük, amíg a hús és a zöldségek is megpuhulnak. Időnként megkeverjük, és pótoljuk az elpárolgott vizet.
- Mikor a hús már szinte teljesen puha, hozzáadjuk a bort, a paradicsompürét és a mazsolát. 25-30 percig takarékon forraljuk a pörköltet. Közben a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és villával összetörjük. Elkeverjük az instant élesztővel és annyi liszttel, amennyit felvesz. 1 órán át kelesztjük, majd lisztezett felületen kinyújtjuk, és fánkokat szaggatunk.
- Újabb 30 percig kelesztjük, majd bő, forró olajban a fánkok mindkét oldalát megsütjük.
Szőlős-túrós rétes
Hozzávalók 16 darabhoz:
- 40 dkg túró
- cukor, méz ízlés szerint
- 2 tojás
- 2 evőkanál búzadara
- 1 biocitrom reszelt héja
- 30 dkg apró szemű szőlő
- 5 dkg vaj
- 1 csomag (8 lapos) rétestészta
Elkészítés:
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A túrót elkeverjük kevés cukorral, az egész tojásokkal, a darával és a citrom reszelt héjával. Óvatosan beleforgatjuk a leszemezett szőlőt.
- A vajat megolvasztjuk, a réteslapokat megkenjük, és négyesével egymásra helyezzük őket.
- A tölteléket kettéosztjuk a kiterített réteslapokon, majd mindkettőt feltekerjük, a tekercseket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, megkenjük a maradék olvasztott vajjal, és az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Képek: Vrábel Kriszta