Csülkös káposztás bableves gerslivel
Hozzávalók:
- 30 dkg szárazbab
- 1 kisebb füstölt csülök
- 50 dkg savanyú káposzta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 1 csapott evőkanál liszt
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- tejföl a tálaláshoz
- 15 dkg gersli
Elkészítés:
- A babot éjszakára beáztatjuk. Másnap a csülköt egy nagy fazékban, annyi vízben, amennyi ellepi, 2 órán át főzzük.
- Kivesszük a főzőléből, kicsontozzuk, feldaraboljuk, visszatesszük a főzőlébe, majd hozzáadjuk a beáztatott babot, a savanyú káposztát, a félbevágott vöröshagymát, a babérlevelet, és 2 gerezd fokhagymát. A bab puhulásáig (kb. 1,5 óra) főzzük.
- Rántást készítünk: az olajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymán a lisztet és a pirospaprikát. Fokozatosan a leveshez keverjük. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
- A gerslit külön főzzük puhára bő, sós vízben kb. 20 percig, és külön is tálaljuk. Aki jobban szereti, a levesben is főzheti.
Hagymás-sörös füstölt csülök almás párolt káposztával
Hozzávalók:
- 1,8-2 kg körüli füstölt csülök
- 1,5 kg vöröshagyma
- 2 dl világos sör
- 80 dkg édes káposzta
- 2 szem alma
- 2 evőkanál 10%-os ecet
- 2 evőkanál méz
- só, frissen őrölt bors, olaj
Elkészítés:
- A csülköt fazékba tesszük, annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, lefedjük, és takaréklángon forralva 2 óra alatt puhára főzzük.
- A hagymákat negyedelve a tepsibe tesszük, ráöntjük a sört, a csülök főzőlevéből 1-2 evőkanálnyit, és ráhelyezzük a csülköt.
- Lefedjük alufóliával, és 230 fokos sütőben 40 percig, majd fólia nélkül 10 percig sütjük.
- Közben a vékonyra gyalult káposztát kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a reszelt almát, az ecetet, a mézet, és sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Takaréklángon kb. 35 perc alatt puhára dinszteljük.
Kelkáposztás nokedli füstölt csülökkel
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 30 dkg füstölt, főtt csülök
- 40 dkg kelkáposzta
- 1 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt fekete bors
- olaj
Elkészítés:
- A lisztet elkeverjük egész tojással, sóval és annyi vízzel, hogy sűrű nokedlitésztát kapjunk. A nokedlinek egy nagy fazékban vizet forralunk, és amikor felforrt, megsózzuk.
- A felkockázott csülköt felforrósított, nagy serpenyőben enyhén átpirítjuk, majd hozzáadjuk a felcsíkozott kelkáposztát, és puhára dinszteljük.
- A nokedlit adagonként a lobogó vízbe szaggatjuk. Amikor megfőtt, szűrővel kiszedjük, és elkeverjük a dinsztelt káposztával.
Képek és szöveg: Vrábel Kriszta