Klasszikus gyros
Hozzávalók:
• 30 dkg csirkemell vagy -combfilé
• 3 dl natúr görög joghurt
• 2+2 evőkanál olívaolaj
• 3 evőkanál gyros-fűszerkeverék (só, fokhagyma, oregánó, római kömény, pirospaprika, csipet fahéj, édesköménymag)
• 20 dkg kígyóuborka
• 1 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 1 kis csokor friss menta
• 1 teáskanál csilikrém
• 2 evőkanál paradicsompüré
• saláta, kápiapaprika, paradicsom, hagyma
Elkészítés:
1. A csirkehúst megmossuk, szárazra töröljük, és nagyobb darabokra vágjuk.
2. 1 dl joghurtot összekeverünk 2 evőkanál olívaolajjal és a gyros-fűszerkeverékkel. Megforgatjuk benne a húst, és legalább 1 órán át állni hagyjuk (a joghurtos páctól puha, omlós lesz).
3. A tzatzikihez az uborkát lereszeljük, a levét kinyomkodjuk, elkeverjük 2 evőkanál olívaolajjal, a zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük a maradék 2 dl joghurttal és a finomra vágott mentával.
4. A csilit elkeverjük a paradicsompürével.
5. A zöldségeket megmossuk, felcsíkozzuk, vékonyra daraboljuk. Egy tapadásmentes serpenyőt felhevítünk, pár perc alatt készre sütjük a pácolt húst. Fólia alatt hagyjuk hűlni, majd azt is vékonyan felcsíkozzuk.
6. A pitákat kenyérpirítóban átmelegítjük, megtöltjük a hússal, zöldségekkel, tzatzikivel, és megcsepegtetjük a csípős öntettel.
Fotó: Vrábel Kriszta