Konyha

Fehér hús alá fehérbor dukál: fehérboros-tárkonyos csirkepörkölt burgonyafánkkal – Recept

Gyerekként főként baracklekvárral és porcukorral faltuk a burgonyafánkot, ki gondolta volna akkor, hogy köretnek épp olyan finom!

Fehérboros-tárkonyos csirkepörkölt burgonyafánkkal

Hozzávalók a burgonyafánkhoz:

• 25 dkg hámozott, kockázott burgonya
• 25 dkg liszt
• 1 teáskanál só
• 1 db tojás
• 2 dkg friss élesztő
• 1 dl langyos víz

a pörkölthöz:

• 1 fej vöröshagyma
• 80 dkg csirkepörkölt-hús (alsó- és felsőcomb, szárny, mell)
• 3-4 evőkanál szárított tárkony
• 2 dl száraz fehérbor
• 1 gerezd fokhagyma
• 3 dl tejföl
• fél citrom leve
• só, frissen őrölt bors
• 1 evőkanál liszt, olaj

Elkészítés:

1. A burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, villával összetörjük. Hozzáadjuk a lisztet, 1 csapott teáskanál sót, a tojást, a langyos vízben elkevert élesztőt. Ruganyosra kidolgozzuk a tésztát, majd egy órán keresztül szobahőmérsékleten kelesztjük. 16 kis részre osztjuk, majd fánkokat formázunk belőlük. Lisztezett felületen újabb 30 percig kelesztjük, majd bő, forró olajban kisütjük a fánkokat. A felesleges olajat konyhai papírtörlőn leitatjuk.
2. A finomra vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük. Beletesszük a megtisztított csirkedarabokat, körbesütjük őket, majd hozzáadjuk a tárkonyt, és felöntjük a borral. 2-3 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymagerezdet, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen nem lepi el a húst. Sózzuk, borsozzuk, lefedjük, és 1,5 óra alatt omlósan puhára főzzük.
3. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, behabarjuk vele a pörköltet. Citromlével savanyítjuk, ha szükséges.

Fotó: Vrábel Kriszta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete