Konyha

Időtakarékos vacsora: Zöldséges-babos egytál – Recept

Amikor ezerféle feladat vár ránk, lássuk be, nagy könnyebbség, ha legalább a főzést egyszerűsíthetjük.

Zöldséges-babos egytál

Hozzávalók:
• 50 dkg szárazbab (lehet vegyesen többféle)
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 10 dkg sós szalonna
• 50 dkg füstölt tarja
• 2-3 nagyobb ágacska rozmaring
• 2 db babérlevél
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál paradicsompüré
• 15 dkg sárgarépa
• 15 dkg fehérrépa
• 15 dkg zellergumó
• 15 dkg krumpli
• 10 dkg árpagyöngy
• só, frissen őrölt bors, olaj

1. A babot előző éjszaka vízbe áztatjuk. Az apróra kockázott vöröshagymát a szintén apróra vágott szalonnával együtt kevés olajon megdinszteljük.
2. Hozzáadjuk a darabokra vágott füstölt húst, a rozmaringot, a babérlevelet, ezt is körbepirítjuk, majd beletesszük a babot és a zúzott fokhagymákat. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, belekeverjük a sűrített paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, lefedve majdnem teljesen puhára főzzük a babot (kb. 1,5 óra).
3. Mehetnek bele a nagyobb darabokra vágott zöldségek. Ezeket is puhára főzzük, majd hozzátesszük az árpagyöngyöt, és teljesen készre főzzük a főzeléket. Közben sózzuk, borsozzuk, pótoljuk a vizet. A végén már fedő nélkül főzzük, hogy elérje a megfelelő sűrűséget.

Fotó: Vrábel Kriszta