Tejfölös citromtorta
Hozzávalók 16 szelethez:
• 5 egész tojás
• 16 dkg kristálycukor
• 16 dkg liszt
• csipet só
• 850 g (1 nagy doboz) tejföl
• 18 dkg porcukor
• 2 db biocitrom (kezeletlen héjú)
1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Elektromos habverővel 4-5 percig, habosodásig verjük az egész tojásokat a cukorral. Háromszor átszitáljuk a lisztet, majd a habverő legalacsonyabb fokozatán a tojáskrémhez keverjük, hozzáadjuk a csipet sót.
2. Kivajazunk és kilisztezünk egy 21 cm-es tortaformát, beleöntjük a tésztát, majd az előmelegített sütőbe téve kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A kész, formából kiborított tortát tortarácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd 3 részre vágjuk.
3. A tejfölt elkeverjük a porcukorral, 2 citrom lereszelt héjával és 1 citrom kifacsart levével. A krém háromnegyed részét szétosztjuk a tortalapokon: visszahelyezünk a tortaformába 1 lapot, megkenjük krémmel, majd a többi lappal is így járunk el.
4. A tortát 3-4 órára (de inkább egy éjszakára) a hűtőszekrénybe tesszük, másnap kivesszük a formából, és megkenjük az oldalát a maradék krémmel.
Fotó: Vrábel Kriszta