Konyha

A legegyszerűbb pikáns vacsoraötlet: Ázsiai sült rizs – Recept

A fűszeres, édes-savanyú keleti ételekért nem kell feltétlenül étterembe menni. Otthon is egyszerű őket elkészíteni.

Ázsiai sült rizs

Hozzávalók:
• 20 dkg jázminrizs
• 40 dkg csirkemell- vagy csirkecombfilé
• 10 dkg pucolt, pörkölt földimogyoró
• 50 dkg zöldség, vegyesen
(pl. 10 dkg sárgarépa, 10 dkg piros kaliforniai paprika, 3 szál újhagyma, 10 dkg kelkáposzta, 10 dkg gomba)
• 2 evőkanál szójaszósz
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál méz
• 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
• csilikrém
• 1 evőkanál paradicsompüré
• 4 db tojás
• olaj
• só, frissen őrölt bors
• olívaolaj
• 1 csokor petrezselyem
• 1 db lime

1. A rizst bő, sós vízben megfőzzük és leszűrjük.
2. Egy nagy serpenyőben olajon körbepirítjuk a felkockázott csirkehúst a mogyoróval együtt. Kb. 8 perc pirítás után hozzáadjuk a meghámozott, vékony csíkokra vágott zöldségeket. Újabb kb. 8 perc alatt összepirítjuk a húst a zöldségekkel.
3. Ráöntjük a szójaszószt, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a mézet, a reszelt gyömbért, a csili­krémet, kicsit átpirítjuk, majd 2 evőkanál vizet keverünk hozzá, végül hozzáadjuk a paradicsompürét. Beletesszük a főtt rizst, kevergetve átpirítjuk.
4. A keveréket a serpenyő egyik oldalába szedjük, a felszabadított helyen kevergetve készre sütjük a felvert, sózott tojásokat. Ha megsült a tojás, összekeverjük a rizzsel. Megcsepegtetjük lime-lével, megszórjuk vágott petrezselyemmel, és tálaljuk.

 

Fotó: Vrábel Kriszta