Hozzávalók:
• 20 dkg bulgur
• 2-3 evőkanál olívaolaj
• 1 citrom
a mártáshoz:
• 1 fej vöröshagyma
• 2 evőkanál olívaolaj
• 4-5 friss rozmaring-ág
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál liszt
• 2 dl zöldséglé
• 2 dl tejszín
• 1 evőkanál reszelt parmezán
a halhoz:
• 80 dkg afrikai harcsa
• 2-3 evőkanál olívaolaj
• 15 dkg ecetes kapribogyó
• só, frissen őrölt bors
1. A bulgurt sós vízben 15 perc alatt készre főzzük, leszűrjük, elkeverjük 2-3 evőkanál olívaolajjal és a citrom kifacsart levével.
2. A mártáshoz a finomra reszelt vöröshagymát két ág rozmaringgal együtt olívaolajon megdinszteljük, beletesszük a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a lisztet, majd felöntjük, és fokozatosan csomómentesre keverjük a zöldséglével. Beleöntjük a tejszínt, és sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Hozzákeverjük a sajtot, és összeforraljuk. Ha túl sűrű a mártás, a zöldséglével hígítjuk.
3. A megmosott, szárazra törölt halszeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk 2-3 evőkanál olívaolajjal, aláöntünk 1 dl fehérbort. Sózzuk, borsozzuk a szeleteket, rászórjuk a kapribogyót és a rozmaringleveleket. 230 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd növeljük a hőfokot. Ha van, grillfokozaton is pirítsuk pár percig a halat.
Fotó: Vrábel Kriszta