Rozmaringos-sajtos fátyolkalács
Hozzávalók 2 kalácshoz (24 szelet):
A tésztához:
• 50 dkg liszt
• 1 teáskanál só
• 2 dkg friss élesztő
• 1 teáskanál méz
• 2 db tojás (ebből 1 db a kenéshez)
• 1,5 dl langyos tej
• 150 g natúr joghurt
• 2,5 dkg vaj
A töltelékhez:
• 10 dkg félkemény sajt (pl. cheddar)
• 5 dkg vaj
• 4-5 ág rozmaring
• só
• 1 gerezd zúzott fokhagyma
1. A tejet krémesre keverjük az élesztővel és a mézzel. A lisztbe beleszórjuk a sót, majd hozzáadjuk a tejet, egy tojást, az olvasztott vajat és a joghurtot. A liszt minőségétől is függ, mennyi folyadék kell hozzá. Ha túl kemény a tészta, óvatosan adagolunk hozzá még egy kevés tejet, mindaddig, amíg gyúrható, de nem lágy tésztát kapunk. 8-10 percig dagasztjuk, amíg teljesen homogén nem lesz. Konyharuhával takarva szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
2. Lisztezett felületen kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a zúzott fokhagymával elkevert olvasztott vajjal. Megsózzuk, egyenletesen rászórjuk a reszelt sajtot és a finomra vágott rozmaringot.
3. A tésztát éles késsel kb. 6×6 centis négyzetekre vágjuk. A négyzeteket lazán egymásra rakjuk, és kikent, szilikonos kenyérformába helyezzük őket. Újabb 40 percig kelesztjük.
4. Közben a sütőt 220 Celsius-fokra előmelegítjük. A kalácsot megkenjük a felvert tojással. A sütő hőfokát 200 Celsius-fokra csökkentjük, és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük a tésztát.
Fotó: Vrábel Kriszta