Bolognai ragus sült polenta
Hozzávalók:
• 3 dl polenta (kukoricadara)
• 7,5 dl húsleves
A raguhoz:
• 50 dkg darált marhahús
• 3 dl paradicsompüré
• 1 fej vöröshagyma
• 1 db sárgarépa
• 1 kisebb fehérrépa
• 1 dl száraz fehérbor
• 2 gerezd fokhagyma
• tengeri só, frissen őrölt bors
• 1 evőkanál szárított bazsalikom
• olívaolaj
• 10 dkg félkemény sajt
1. Az apró kockákra vágott vöröshagymát a tisztított, finomra reszelt répákkal együtt az olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, lepirítjuk, majd felöntjük a borral. 5 percig pároljuk, majd hozzákeverjük a felaprított fokhagymát, a paradicsomszószt és a bazsalikomot. Megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáöntünk 1 dl vizet. Lefedjük, és puhára főzzük a húst.
2. A polentakorongokhoz felforraljuk a húslevest, majd folyamatos keverés közben beleszitáljuk a polentát. Takaréklángon, kevergetve 4-5 percig főzzük, amíg megdagad és besűrűsödik. Egy ív sütőpapírra egyenletes, kb. 1,5 cm magas rétegben kikenjük.
3. Hagyjuk teljesen kihűlni, megszilárdulni, majd pogácsaszaggatóval korongokat vágunk belőle. Ezeket vajjal kent tűzálló tálba helyezzük, rájuk szedjük az elkészült bolognai ragut, reszelt sajttal megszórjuk, és 220 Celsius-fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt összesütjük.
Fotó: Vrábel Kriszta