Wellington sertésszűz zöldséges burgonyapürével, karamellizált hagymával
Hozzávalók:
• 40-45 dkg körüli sertésszűz
• 4 fej lila hagyma
• 1 evőkanál szárított kakukkfű
• 5 dkg cukor
• 5-6 evőkanál balzsamecet
• 1 evőkanál olívaolaj
• 27,5 dkg (1 tekercs) leveles tészta
• 1 tojás a tészta kenéséhez
• 1 evőkanál dijoni mustár
• só, frissen őrölt bors
A körethez:
• 60 dkg krumpli
• 30 dkg sárgarépa
• 20 dkg kelbimbó
• 2 babérlevél
• 1 gerezd fokhagyma
• só, bors
• 1 kiskanálnyi vaj
1. A megtisztított lila hagymákat félbevágjuk, majd ismét felezzük, és vékonyan felszeleteljük őket. Egy serpenyőt kikenünk olívaolajjal, beletesszük a hagymát, rászórjuk a cukrot és hozzáadjuk a balzsamecetet, valamint a kakukkfüvet. Puhára pároljuk a hagymát, kevés sóval, borssal ízesítjük.
2. A megmosott, szárazra törölt húst vékonyan megkenjük mustárral, körbesózzuk és megborsozzuk. A leveles tésztát kitekerjük. Az egyik végéből levágunk egy darabot a díszítésnek, majd a nagyobb tésztadarabon egyenletesen eloszlatjuk a lila hagymát, ráhelyezzük a húst, végül az egészet beburkoljuk a tésztával.
3. A félretett tésztát felcsíkozzuk és díszítést készítünk belőle a tekercs tetejére. Felvert, enyhén megsózott tojással megkenjük, 200 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
4. A körethez a krumplit és a répát meghámozzuk, felkockázzuk, a kelbimbót megpucoljuk. A burgonyát és a sárgarépát egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a babérlevelet és megsózzuk. Puhára főzzük, majd a főzés utolsó 4-5 percében a negyedelt kelbimbókat is hozzáadjuk. Amint megfőttek a zöldségek, leszűrjük őket (egy kevés főzőlé maradhat alattuk). Hozzáadjuk a vajat, villával enyhén összetörjük. Sóval, borssal ízesítjük a pürét.
Fotó: Vrábel Kriszta