Túrós-epres szívecskék
Hozzávalók kb. 10 darabhoz:
• 30 dkg finomliszt
• 12 dkg vaj vagy margarin
• 1 db tojás
• 1 nagy evőkanál natúr joghurt
• 1 evőkanál porcukor
• egy csipet só
a töltelékhez:
• 25 dkg túró
• 1 evőkanál kristálycukor
• 1 tasak vaníliás cukor
• 1 citrom reszelt héja
• 1 tojás
• 15 dkg eper vagy magozott meggy
• 1 tojás a kenéshez
• porcukor a tálaláshoz
1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral és egy csipet sóval. Hozzáadjuk a lágy vajat, egy tojást és a joghurtot. Összegyúrjuk, és liszezett felületen azonnal ki is nyújtjuk kb. 30×40 cm-es méretre.
2. A túrót elkeverjük egy tojással, a cukrokkal, a citromhéjjal és villával összetörjük. A kinyújtott tésztát megkenjük a túrós töltelékkel, és 3 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat két oldaluknál fogva feltekerjük, így alakul majd ki a szív forma.
3. A szíveket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, az alsó részükre ráteszünk egy eperdarabkát vagy egy szem magozott meggyet. Megkenjük őket a felvert tojással, majd az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük őket. Amint kihűlt, porcukorral megszórva tálaljuk.
Tarkaborsos sertésszűz gyümölcsmártással
Hozzávalók:
• kb. 70 dkg sertésszűz
• 2 evőkanál dijoni mustár
• 4-5 evőkanál durvára tört tarkabors
• tengeri só
• 2 evőkanál olaj
A gratinhoz:
• 70 dkg burgonya
• 1 tojás
• 2 dl tejszín
• 5 dkg vaj és még egy kevés a forma kenéséhez
• 1 teáskanál fokhagymapor
• 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
• só, bors
• 5 dkg reszelt parmezán
• 2 evőkanál zsemlemorzsa
A mártáshoz:
• 1 fej lila hagyma
• 1 szem alma
• 15 dkg szilva (fagyasztott)
• 15 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
• 1 evőkanál méz
• 2 dl száraz vörösbor
• 1 evőkanál olívaolaj
• só, frissen őrölt bors
• 1 teáskanál fahéj
• 2 evőkanál reszelt gyömbér
• kevés csili
1. Az öntethez a kockákra vágott lila hagymát olívaolajon puhára dinszteljük. Felöntjük a vörösborral. Hozzáadjuk a reszelt almát és a többi gyümölcsöt, a mézet és a fűszereket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kb. 40-45 perc alatt pépesre főzzük.
2. A gratinhoz egy tálban összekeverjük a tojást, a tejszínt, az olvasztott vajat és a reszelt sajtot. Sóval bőségesen, borssal, szerecsendióval és fokhagymával ízlés szerint fűszerezzük. A hámozott burgonyát vékonyra szeljük, és összeforgatjuk a tojásos öntettel. Egy vajjal kikent, morzsával kiszórt nagy vagy 4 kisebb tálba szedjük és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.
3. A húshoz a sütőt 220 Celsius-fokra előmelegítjük. A megtisztított, szárazra törölt húst kevés forró olajon, nagy lángon körbepirítjuk. Megkenjük mustárral, megszórjuk borssal, és sütőpapírral bélelt sütőlemezen, a forró sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, alufóliával lefedjük, és tálalás előtt 8-10 percig pihentetjük. A gratinnal és az öntettel együtt tesszük a tányérokra.
Céklás töltött tojás
Hozzávalók
• 4 db főtt tojás
• 2 szem főtt cékla
• 1 evőkanál reszelt torma
• 1 evőkanál majonéz
• 1 evőkanál tejföl
• 4 szelet bacon vagy fekete-erdei sonka
• só, bors
• friss bazsalikom vagy petrezselyem a tálaláshoz
1. A főtt tojásokat megtisztítjuk, félbevágjuk, a sárgájukat egy tálba szedjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott főtt céklát, majd botmixerrel pépesítjük. Összekeverjük a tejföllel, a tormával és a majonézzel. Sóval, borssal ízesítjük.
2. A tojásokat közvetlenül tálalás előtt megtöltjük a céklás krémmel. A maradék krémet egy tányér aljára szedjük, erre ültetjük a töltött tojásokat.
3. A bacont vagy sonkát zsiradék nélkül, serpenyőben ropogósra sütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük lecsepegni. Amint kihűlt, késsel apróra vágjuk. Tálaláskor bazsalikom- vagy petrezselyemlevelekkel és a baconmorzsával szórjuk meg a tojásokat.
Fotó: Vrábel Kriszta