Egészség

Immunrendszer turbófokozatban: hétköznapi pizzafűszer erősíti a szervezetet a nátha és a megfázás ellen

Ahhoz, hogy a téli náthás-influenzás időszakot egészségesen vészeljük át, nézzünk körül a konyhában, és használjuk bátran a filléres csodaszereket!

Az immunrendszer legjobb barátja az egészséges életmód: a változatos táplálkozás, a sok zöldség, gyümölcs, a sovány fehérjék és a teljes kiőrlésű gabonák, no és persze a rendszeres mozgás. Ám erősíthetjük szervezetünk ellenálló képességét néhány egyszerű finomsággal is.

Citrusfélék
A C-vitamin az egyik legfontosabb immunrendszer-erősítő, amely a már kifejlődött nátha tüneteit is képes jelentősen mérsékelni. Váljon szokásunkká, hogy reggelenként egy pohár frissen préselt narancslével indítjuk a napot, és a kötelezően elfogyasztandó napi két liter vizet citromlével ízesítjük. Forró teába viszont ne facsarjuk a citromot, mivel a hő miatt elvesztheti C-vitamin-tartalmának nagy részét. A citrusféléken kívül fogyasszunk gyakran paprikát, sütőtököt, brokkolit és kelbimbót.

Fokhagyma
Ez az illatos hagymaféleség allicint tartalmaz, amely képes legyőzni a baktériumokat és a vírusokat. Egy brit kutatás során a résztvevők egyik csoportjának placebót, a másik csoportnak pedig fokhagymakivonatot adtak 12 héten keresztül. Az eredmény: a fokhagymát szedőket 66 százalékkal kevesebben kapták el a náthát, mint a placebó-fogyasztókat. Más vizsgálatok szerint a fokhagymafogyasztás a bélrendszeri daganatok és a gyomorrák kialakulásának kockázatát is csökkenti. Érdemes tehát hetente többször is fokhagymás ételt tenni az asztalra, de akár a fokhagymás pirítós is megteszi.

Joghurt
A joghurtban levő probiotikus baktériumok az egészséges bélflóra fenntartásáért felelősek. Ez azért fontos, mert a baktériumok és vírusok támadása esetén a bélbaktériumok jelentik a legelső védvonalat. A joghurt növeli a szervezetben lévő fehérvérsejtek számát is.

Gyömbér
Ez a fura formájú gyökér a szervezet védekező rendszerét is képes formában tartani. Melegíti a testet, és turbó üzemmódra kapcsolja a keringési rendszert, sőt, még a méregtelenítést segíti. Gyulladáscsökkentő hatású, így a leforrázott gyömbér gyógyír a náthára. Aktiválja az úgynevezett T-sejtek működését, amelyek feladata a betolakodók „száműzése” a szervezetből. Más gyógynövények hatását is felerősítheti.

Méz
A mézes tea ne csupán náthára, de megelőzésre is kiváló eszköz, antioxidáns- és egyéb kórokozó-ellenes hatóanyagainak köszönhetően. Ha tudunk, szerezzünk be hajdinamézet, mivel ennek a mézfajtának a legmagasabb az antioxidáns-tartalma, de az akácméz is kiváló fertőtlenítő. Két éven aluli kicsiknek viszont ne adjunk mézet, mivel a esetlegesen jelen levő spórák náluk még újszülöttkori botulizmust okozhatnak.

Oregánó
Az olasz pizzák és tészták jellegzetes ízesítője komoly antioxidáns-tartalommal bír. Flavonoidjai gyulladásgátló hatásukról ismertek, már az ókori görögök is előszeretettel gyógyították a vírusos és gombás fertőzéseket az oregánó préselt levével. Ízesítsük vele ételeinket minél többször!

Kurkuma

Az ajurvéda és a kínai gyógyászat egyik kedvenc fűszernövénye, melynek hatóanyaga a kurkumin nevű polifenol. Ez az antioxidáns nátha- és influenza-ellenes igazoltan erősíti az immunrendszert, és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Egy ősi recept szerint keverjünk el egy csipetnyi kurkumát egy pohár meleg tejben, és igyuk meg, mielőtt lefeküdnénk – ezzel meg is előzhetjük a meghűlést.

Kókuszolaj
A kókuszolaj külsőleg és belsőleg alkalmazva is képes elpusztítani a baktériumokat, vírusokat és gombákat. Hatásos az influenzavírusok és a húgyúti fertőzéseket okozó baktériumok elleni harcban. A bőrre kenve egyes gombás bőrfertőzéseket is kiválóan gyógyítja.

Fotó: pexels