Szelíden fordul felénk
Mielőtt jobban megismerjük ezt a különleges magot, fontos megkülönböztetnünk egymástól szelíd és vad fajtáját. Mivel utóbbi kifejezetten mérgező, csak külsőleg használhatjuk. A szelídgesztenye egyik legfontosabb jellemzője, hogy rengeteg keményítőt, viszont kevés olajat tartalmaz. Meglepő, de ettől egyáltalán nem magas a kalóriatartalma, így kevésbé hizlal.
Nagy mennyiségben található benne B-vitamin, de E- és egy kevés C-vitamint is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, kalciumot és magnéziumot, a nyomelemek közül pedig vasat, rezet, cinket és mangánt vihetünk a szervezetünkbe, ha rendszeresen elmajszolunk belőle egy keveset.
Mire használhatjuk?
Nem csak a mag, a termés és a fa szinte minden része gyógyító erejű!
✔ Nyersen kitűnően csillapítja a hasmenést.
✔ Nyáron szedett leveleiben és kérgében sok a csersav, ezek gyulladásgátló és köptető hatásúak. Köhögésre ihatjuk teának.
✔ Szárított termése és a fa kérge menstruációs görcsoldó.
✔ A falevelek hatóanyagai csökkentik a reumás panaszokat, a hátfájást és az ízületi fájdalmakat is.
✔ Porrá tört kérge mézzel összekeverve köhögés ellen és vérzéscsillapításra is alkalmas.
✔ A termés jó hatású a vérszegénységre, kimerültségre, legyengült állapotra, étvágytalanság ellen és visszértágulatra is.
Jó tudni!
Mézet is készítenek belőle, de sütésre, főzésre kesernyés íze miatt nem alkalmas. Gyógyteába illő, értékes csemege, de érdemes magában is fogyasztanunk. Vastartalma miatt vérszegénység esetén javasolják, de a visszérgyulladások ellen is hatékonyan alkalmazható. Ízesítsük vele kedvenc téli teánkat.
Ehető változatát a legenda szerint a 15. században Mátyás király felesége, Beatrix hozta Itáliából. A királynak főként különleges húsokkal tálaltatta, és hamar az uralkodó kedvenc csemegéje lett. A gesztenye később gondozás nélkül terjedt el az országban, és a 18. századra már a szegényebb emberek is ették. Olaszországban egyébként lisztet is készítenek belőle, sütemények és pikáns kenyerek alapanyaga. Olaszországban járva feltétlenül kóstoljuk meg a castagniacciót, mely egy
fűszeres, gesztenyelisztből készült finom lepény.
Recept: főzet köhögésre
A gesztenyefőzet alkalmas a köhögés és a hörghurut enyhítésére. Elkészítéséhez lepkeszegmagra lesz még szükségünk, amit gyógynövényboltban beszerezhetünk. Egy liter vízbe tegyünk másfél csésze apróra tört gesztenyét, és főzzük fél órán át. Ezután adjunk hozzá fél csésze lepkeszegmagot, és ismét főzzük fél óráig. Fedél alatt hagyjuk hűlni, óránként igyunk meg belőle egy pohárnyit.
A sütés titka
A magokat a lapos végükön késsel vágjuk be, majd áztassuk vízbe, és egy óra múlva tepsibe rakva tegyük előmelegített sütőbe. Addig süssük a gesztenyét, amíg a héja szét nem nyílik. Végül hámozzuk meg, azaz a belső, barnás burkát is távolítsuk el! Ez könnyen leválik, ha a héjából kiszedett gesztenyét néhány percig forró vízben áztatjuk, de nem forraljuk.
Tápláló arcpakolás
Házi készítésű gesztenyemasszánkat belekeverhetjük kedvenc arcradírunkba is. Az előzőleg tonikkal megtisztított bőrt kenjük be vastagon a pasztával, és masszírozzuk hosszan, erőteljesen az arcunkat vele. 10 perc után, amikor a hatóanyagok felszívódtak, langyos vízzel öblítsük le.
Nemcsak gyógyít, szépít is
A gesztenyét hajápolásra is használhatjuk, gyönyörű barna árnyalatot kölcsönöz a fénytelen szálaknak. A színező elkészítése egyszerű: a gesztenye héját és a fájának a kérgét összetörjük, megfőzzük, majd a főzetet leszűrjük. Hajmosás után a főzetet a vizes hajra öntjük, átdörzsöljük vele, majd 5-8 perc várakozás után leöblítjük. A szín nem fog lenőni, folyamatosan kopik ki, így nem lesz látványos, ha már nem csináljuk.
TIPP
Ha muslicák repkednek lakásunkban, néhány szem zöld szelídgesztenye elűzi őket. A barna gesztenyéket a szekrényben, gardróbban is hasznosíthatjuk, ez ugyanis a molylepkéket tartja távol.
Vadul is hatékony
A vadgesztenye is gyógyító hatású. A magjában B-, K- és C-vitamin található. A belőle készült készítmények kiválóan alkalmasak visszérgyulladásra, lábszárfekélyre, aranyérre, az érrendszer erősítésére. A szépségápolásban is kiemelt helyen szerepel, hiszen a nők rettegett rémálmát, a cellulitiszt hatékonyan eltünteti. Jótékony az emésztésre, és szélhajtó, gyomor- és bélgörcsökre használják a népi gyógyászatban. Elsősorban a vadgesztenye leveléből főznek teát, ha az emésztőrendszer kúrálására használják. A belőle készült tinktúra összehúzó hatása miatt főleg visszértágulatra alkalmas. Az alkoholos folyadékkal masszírozhatjuk rendszeresen lábunkat, segít a vénák erősítésében.
Recept: tinktúra, fájós lábra
A vadgesztenyét zúzzuk össze, és tegyük bele egy liter gyógyszertári alkoholba vagy pálinkába, adjunk hozzá fakérget is, és ha lehet, napos helyen érleljük két hétig. Naponta rázzuk össze erőteljesen, hogy az összetevők jól elkeveredjenek, összeérjenek.
Fotó: istock, Vrábel Kriszta