Konyha

Főzzünk jókat olcsón: a brassóin túl is van élet – íme a legfinomabb aprópecsenyék

Apróra vágott hús, krumpli, sok fokhagyma. Ennyi az aprópecsenye alapreceptje, de híres képviselőjének, a brassóinak legendája is van.

Vonaton született?

Van néhány étel, amiről nem is sejtjük, honnan kapta a nevét. Az biztos, hogy a párizsi nem Párizsról, de azt is sokan vitatják, hogy a brassói aprópecsenyének köze lenne Brassóhoz.

Több történet is forgalomban van. Az egyik szerint a menetrendszerinti Budapest–Brassó vonaton működő utasellátó szakácsa alkotta meg 1848-ban.
A másik változatban valóban létezett ilyen étel Brassóban, és egy 19. századi szakácskönyvben szerepelt is. Óbudán az a legenda tartja magát, hogy a receptet egy kisvendéglő tulajdonosának felesége kreálta Brassóy Károly asztalosmester születésnapjára.

Rizzsel is jó

Az aprópecsenyénél tulajdonképpen nem kötelező a krumpli, köríthetjük rizzsel is, könnyebb fogást nyerhetünk így. Aki változatosságra vágyik, választhatja a tarhonyát vagy a bulgurt is. A rizsfajták között is több kapható: az indiai basmati a legfinomabb, de nagyon illatos a thai jázminrizs is, a vadrizs (vagy indián rizs) látványosabb, a hántolatlan barna rizs pedig mind közül a legegészségesebb.

Zöldséges borjúpecsenye

Hozzávalók:
■ 40 dkg borjúcomb
■ 1 nagy fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 50 dkg zöldségkeverék (fagyasztott)
■ 1 kg krumpli
■ étolaj a sütéshez
■ só, frissen őrölt bors
■ kis csokor friss petrezselyem

A felkockázott hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felcsíkozott húst, körbesütjük, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve 20 percig pároljuk. Beletesszük a zöldségkeveréket, további 20 percig pároljuk, ekkor megszórjuk az aprított petrezselyemmel és fokhagymával. Sózzuk, és újra borsozzuk, ha szükséges. Mindeközben a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, bő, forró olajban kisütjük, majd konyhai törlőkendőn lecsöpögtetjük, és elkeverjük a zöldséges borjúraguval.

Lecsós-gombás lapocka

Hozzávalók:
■ 40 dkg sertéslapocka
■ 1 nagy fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 10 dkg füstölt szalonna
■ 5-6 paprika
■ 1 paradicsom
■ 25 dkg apró csiperkegomba
■ só, frissen őrölt bors
■ őrölt pirospaprika
■ 1 kg krumpli
■ étolaj a sütéshez

A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az aprított hagymát, és üvegesre pároljuk. Beletesszük a kockákra vágott húst, körbesütjük, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve 20 percig pároljuk. A paprikát közben felkarikázzuk, a paradicsomot daraboljuk. Ha a hús megpárolódott, beletesszük a paprikát és a paradicsomot, pirospaprikával és aprított fokhagymával fűszerezzük.
30 percen keresztül főzzük a ragut. A gombákat megmossuk, tönköstül felnegyedeljük (nem pucoljuk!), és teflonserpenyőben egész kevés olajon pirosra sütjük. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, bő, forró olajban kisütjük, majd konyhai törlőkendőn lecsöpögtetjük. Elkeverjük a lecsós húsraguval, hozzáadjuk a gombát, és tálaljuk.

TIPP: A paprika lehet hagyományos zöldpaprika, piros kápiapaprika és még kaliforniai paprika is. Aki szereti a csípőset, használjon csípős zöldpaprikát.

Zöldborsós sertéspecsenye

Hozzávalók:
■ 40 dkg sertéslapocka
■ 40 dkg fagyasztott zöldborsó
■ 1 dl tejföl
■ 1 nagy fej vöröshagyma
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 2 teáskanál őrölt római kömény
■ só, frissen őrölt bors
■ kis csokor friss petrezselyem
■ 20 dkg hosszú szemű (pl. jázmin) rizs

A húst felcsíkozzuk. Kevés olajon a felkockázott hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a húst, majd körbesütjük, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a római köménnyel, és lefedve 30 percig pároljuk. Beleszórjuk a zöldborsót, további 20 percig pároljuk, végül hozzáadjuk az aprított petrezselymet, a fokhagymát és a tejfölt, és nagy lángon, fedő nélkül tovább sütjük a ragut, míg a tejföl már szinte alig látszik a raguban. Közben lobogó, sós vízben, mint a tésztát, kifőzzük a rizst, és mikor puha, leszűrjük. A raguval tálaljuk.

Fotó: archív