Egészség

Ráncfelvarrás a konyhában: fogyaszt és fiatalít a koplalás nélküli diéta

Felejtsük el a drága kencéket és a hosszadalmas kezeléseket! Helyette inkább együnk olyan finom ételeket, amelyektől bőrünk megtelik élettel, ráncaink kisimulnak, hajunk és körmünk erős, fénytől ragyogó lesz.

Bőrünk nem csak védőköpenyként működik, hanem fontos szervként is. Mivel nagyrészt belülről táplálkozik, belülről újul meg és belülről szépül, megfelelő táplálékokkal kell ellátni.

A bőr anyagcseréje érzékeny, egészsége nagyban függ a bélrendszer és a máj működésétől, a vér összetételétől, vagyis azoktól a szervektől, amelyek eljuttatják hozzá a tápanyagokat. A korán jelentkező ráncok, a laza kötőszövet, a szürkés szín, a száraz, pikkelyes felület, az apró seprűvénák, az ekcémás megbetegedések vagy a pattanások mind-mind jelezhetik helytelen evési szokásainkat. A bőrsejtek ilyenkor kiéhezve várják a fiatalító tápanyagokat, vitaminokat, ásványi sókat. Ha a vérerek elszállítják hozzájuk, pár nap elegendő ahhoz, hogy megújuljanak, és valóban jobban érezzük magunkat a bőrünkben!

Az egészséges bőrért

Néhány szem paradicsomot turmixoljunk össze ugyanannyi almával és 4-5 friss bazsalikomlevéllel. A paradicsom piros színéért a likopin nevű pigment felelős, ami egy rendkívül erős antioxidáns. Hatására a bőr fiatalabbnak és egészségesnek tűnik. A gyümölcsökben lévő C-vitamin emellett tisztítja a májat, ami a szép, ragyogó bőrért is felelős. Ráadásul megelőzi a körömágy bőrének beszakadását is. A bazsalikom segíti az emésztést és szépíti a bőrt.

Étcsokoládé: Válasszunk 60-70%-os kakaótartalmút. Mivel flavonoidokban gazdag, jó hatással van a bőrre. Segítségével javul annak véráramlása és vízellátása, így szebb, puhább, bársonyosabb, ugyanakkor rugalmasabb lesz. Sőt, a káros ultraibolya sugárzás ellen is védelmet nyújt.

Szárnyasok: A csirke- és a pulykahús magas fehérjetartalmú. Ezek a húsok vassal is ellátnak minket, melynek hiánya hajhullást vagy kopaszságot okozhat.

Lazac: Tele van omega-3 zsírsavakkal, vassal, B12-vitaminnal és antioxidánsokkal, melyek jelentősen támogatják a bőr rugalmasságát, ragyogását és fiatalságának megőrzését, a hajat pedig szép fényessé varázsolják. Hiányuk következtében hajunk és fejbőrünk szárazzá válhat. Húsa egy öregedésgátló karotenoidtól narancsszínű – ez az anyag védi a sejtmembránt. Emellett javítja az arcizom tónusát és csökkenti a ráncokat.

Szépségszalon a hűtőben

Érdemes bizonyos tápanyagokra kiemelkedő hangsúlyt fektetni. Fontos a megfelelő fehérjebevitel, különösen a haj és a körmök egészsége szempontjából, melyek fehérjékből, keratinból épülnek fel. Kevés vagy gyenge minőségű fehérje esetén törékeny lehet a hajunk, növekedése lelassul, körmeinken fehér csíkok jelenhetnek meg. A súlyos fehérjehiány hatására még a tincseink színe is fakulhat.

Bőrszépítő mintaétrend

Reggeli: Spenótleveles tojásrántotta, fél bögre zabkása, két szelet sárgadinnye, forrásvíz

Tízórai: Egy marék dió, mandula vagy mogyoró

Ebéd: Grillezet lazac, római saláta extra szűz olívaolajjal és citromlével, egy kivi és néhány szem bogyós gyümölcs (pl. áfonya, málna, feketeszeder), forrásvíz

Uzsonna: Alma, néhány szelet pulykamellsonka vagy natúr joghurt

Vacsora: Grillezet lazac vagy konzervhal majonézzel és citrommal, zöldsaláta és párolt zöldségek (pl. spárga vagy brokkoli), sárgadinnye vagy bogyós gyümölcs, forrásvíz

Tévénézős nasi: Körte- vagy alma- szeletek

Fotó: pexels