Bőrünk nem csak védőköpenyként működik, hanem fontos szervként is. Mivel nagyrészt belülről táplálkozik, belülről újul meg és belülről szépül, megfelelő táplálékokkal kell ellátni.
A bőr anyagcseréje érzékeny, egészsége nagyban függ a bélrendszer és a máj működésétől, a vér összetételétől, vagyis azoktól a szervektől, amelyek eljuttatják hozzá a tápanyagokat. A korán jelentkező ráncok, a laza kötőszövet, a szürkés szín, a száraz, pikkelyes felület, az apró seprűvénák, az ekcémás megbetegedések vagy a pattanások mind-mind jelezhetik helytelen evési szokásainkat. A bőrsejtek ilyenkor kiéhezve várják a fiatalító tápanyagokat, vitaminokat, ásványi sókat. Ha a vérerek elszállítják hozzájuk, pár nap elegendő ahhoz, hogy megújuljanak, és valóban jobban érezzük magunkat a bőrünkben!
Az egészséges bőrért
Néhány szem paradicsomot turmixoljunk össze ugyanannyi almával és 4-5 friss bazsalikomlevéllel. A paradicsom piros színéért a likopin nevű pigment felelős, ami egy rendkívül erős antioxidáns. Hatására a bőr fiatalabbnak és egészségesnek tűnik. A gyümölcsökben lévő C-vitamin emellett tisztítja a májat, ami a szép, ragyogó bőrért is felelős. Ráadásul megelőzi a körömágy bőrének beszakadását is. A bazsalikom segíti az emésztést és szépíti a bőrt.
Étcsokoládé: Válasszunk 60-70%-os kakaótartalmút. Mivel flavonoidokban gazdag, jó hatással van a bőrre. Segítségével javul annak véráramlása és vízellátása, így szebb, puhább, bársonyosabb, ugyanakkor rugalmasabb lesz. Sőt, a káros ultraibolya sugárzás ellen is védelmet nyújt.
Szárnyasok: A csirke- és a pulykahús magas fehérjetartalmú. Ezek a húsok vassal is ellátnak minket, melynek hiánya hajhullást vagy kopaszságot okozhat.
Lazac: Tele van omega-3 zsírsavakkal, vassal, B12-vitaminnal és antioxidánsokkal, melyek jelentősen támogatják a bőr rugalmasságát, ragyogását és fiatalságának megőrzését, a hajat pedig szép fényessé varázsolják. Hiányuk következtében hajunk és fejbőrünk szárazzá válhat. Húsa egy öregedésgátló karotenoidtól narancsszínű – ez az anyag védi a sejtmembránt. Emellett javítja az arcizom tónusát és csökkenti a ráncokat.
Szépségszalon a hűtőben
Érdemes bizonyos tápanyagokra kiemelkedő hangsúlyt fektetni. Fontos a megfelelő fehérjebevitel, különösen a haj és a körmök egészsége szempontjából, melyek fehérjékből, keratinból épülnek fel. Kevés vagy gyenge minőségű fehérje esetén törékeny lehet a hajunk, növekedése lelassul, körmeinken fehér csíkok jelenhetnek meg. A súlyos fehérjehiány hatására még a tincseink színe is fakulhat.
Bőrszépítő mintaétrend
Reggeli: Spenótleveles tojásrántotta, fél bögre zabkása, két szelet sárgadinnye, forrásvíz
Tízórai: Egy marék dió, mandula vagy mogyoró
Ebéd: Grillezet lazac, római saláta extra szűz olívaolajjal és citromlével, egy kivi és néhány szem bogyós gyümölcs (pl. áfonya, málna, feketeszeder), forrásvíz
Uzsonna: Alma, néhány szelet pulykamellsonka vagy natúr joghurt
Vacsora: Grillezet lazac vagy konzervhal majonézzel és citrommal, zöldsaláta és párolt zöldségek (pl. spárga vagy brokkoli), sárgadinnye vagy bogyós gyümölcs, forrásvíz
Tévénézős nasi: Körte- vagy alma- szeletek
Fotó: pexels