Lélek

Mennyi titkot bír el a szerelem? Van helyen a kegyes hazugságnak egy párkapcsolatban!

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a teljes bizalom a jó párkapcsolat egyik titka. A kíméletlen őszinteség azonban tönkre is teheti a szerelmünket. Eláruljuk, miért!

Amikor a barátnőnk arról áradozik, milyen romantikus volt az első randevúja, mert egész éjjel beszélgethetett álmai férfijával, aki végighallgatta az egész élettörténetét, nagyot téved! A férfiak ugyanis olyanok, mint a vadászok. Le akarják győzni és meg akarják hódítani „áldozatukat”. Egy titokzatos nő sokkal érdekesebb számukra, mint az, aki rögtön az első találkozáskor teljesen kitárulkozik. Pontosan ugyanez a helyzet a tartós
párkapcsolatban is. Emellett persze vannak még dolgok, amelyek jobb, ha titokban maradnak.

Pénz, pénz, pénz
Nem szívesen beszélünk róla, mennyit keresünk. Miért lenne ez másképp egy kapcsolatban? Főleg akkor, ha a párunk valószínűleg kevesebb pénzt kap hó végén, mint mi. Ha még a kapcsolat elején vagyunk, inkább kerüljük el a pénzkérdést, mert megsérthetjük vele az önérzetét – és egyúttal a szerelmét is.

Személyes gondolatok
Mindegy, hogy SMS, e-mail vagy a naplója: kezeket el! Ha belenézünk, azzal nem csak saját aggodalmunkat élesztjük fel, párunk bizalmával is visszaélünk. Ahogy nekünk is jogunk van ahhoz, hogy legyenek privát gondolataink, amelyek csak ránk tartoznak, ez a párunkra is igaz. Ez azt jelenti, hogy nem szabad a másikat állandóan kérdésekkel bombázni, és utána kutakodni. A férfiak többsége ettől csak megijed és elmenekül. Próbáljuk meg inkább azt sugározni, hogy bármikor hajlandóak vagyunk meghallgatni őt, akármikor is lenne kedve mesélni vagy beszélgetni.

Történetek az előző partnerről
A legtöbb férfi veszélyforrásként tekint az elődjére, ezért nem is nagyon érdeklődik a róla szóló intim történetek iránt. Tehát kerüljük ezt a témát – kivéve, ha párunk célzottan erre rákérdez. Azonban ebben az esetben se meséljünk olyan sztorikat, amelyekkel kedvesünket megbánthatjuk. Hiszen mi sem szeretnénk végighallgatni, hogy milyen hihetetlenül jó volt a szex az előző barátnőjével, igaz?

Barátnős csevegés
Nem, tényleg nem kell mindent hajszálpontosan elmesélni a párunknak, amit a legjobb barátnőnkkel beszéltünk. Ahogy azt sem kell tudnia, amit róla meséltünk, mert csak kellemetlen helyzetbe hozzuk vele. Vagy netán mi szeretnénk tudni, hogy a párunk barátja mit tud pontosan a mi szexuális életünkről? Na, ugye! Ne próbáljuk meg a barátait sem faggatni arról, mit mesél rólunk, hiszen úgyis vissza fogják mondani neki, hogy puhatolóztunk. És hát nincs olyan férfi a világon, aki jó szemmel nézi, ha a párja kémkedik utána.

Fölösleges féltékenység
Ha érzékeny lelkű a párunk, semmi sem sértőbb annál, mint ha fokozzuk a bizonytalanságát. Nem kell feltétlenül tudnia, ha valaki sokszor bókol nekünk, vagy éppen ártatlan flörtbe bonyolódtunk. Ráadásul meglehetősen önző dolog mesélni róla, hiszen ez azt jelenti, hogy önértékelésünket az ő érzéseit figyelembe sem véve próbáljuk helyretenni. Ez pedig hosszú távon biztosan árt a kapcsolatunknak.

Erotikus fantáziák
Szexuális vágyainkról nyíltan kell beszélnünk, mert általa lesz kielégítő a szerelmi életünk. Ha azonban olyan álmaink vagy vágyaink vannak, amelyek nem a kapcsolatunkon belül valósulnak meg, azokról jobb, ha hallgatunk. Ez ugyanis ugyanolyan téma, mint a pénz. A férfiak önérzetét a szexuális teljesítményük is nagymértékben befolyásolja. A kitárulkozás helyett inkább tegyük fel magunknak a kérdést, vajon miért érezzük úgy, hogy a szexuális életünkből hiányzik valami.

Magánszféra a fürdőszobában
Nem kell mindent megosztani a másikkal – akkor sem, ha már együtt élünk. Az egyik legfontosabb helyszín a fürdőszoba. A férfiak ugyanis abszolút nem tartják erotikusnak, ha végig kell nézniük, ahogy az intim testrészeinket ápolgatjuk, illetve szépítgetjük. Csukjuk hát be az ajtót, amikor reggel kimegyünk a wc-re, szőrtelenítjük magunkat, vagy éppen pakolást teszünk az arcunkra.

Félrelépés
Az örök kérdés: bevalljuk-e vagy sem, ha megcsaltuk a párunkat? Jobb, ha azt mondjuk, megbántuk, soha nem tesszük többet, vagy hallgassunk? A válasz egyértelmű: ha a félrelépés jelentéktelen volt, ne akarjuk veszélyeztetni a kapcsolatunkat az őszinteséggel. Kevés az olyan férfi, aki hosszú távon meg tud bocsájtani egy ilyen botlást.

Fotó: shutterstock